Κόσμος Παρασκευή 16/04/2021, 12:19
ΚΟΣΜΟΣ

Ποια εταιρεία κάνει τις συσκέψεις της πάνω στο τραπέζι του Μον Ρεπό όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος

O σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας το 1921, και μάλιστα πάνω στο τραπέζι της τραπεζαρίας

Ποια εταιρεία κάνει τις συσκέψεις της πάνω στο τραπέζι του Μον Ρεπό όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Σε πολλά από τα αφιερώματα που γράφτηκαν αυτές τις ημέρες με αφορμή το θάνατο του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, αναφερόταν ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας το 1921, και μάλιστα πάνω στο τραπέζι της τραπεζαρίας.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι το συγκεκριμένο τραπέζι διασώζεται μέχρι και σήμερα. Όμως δεν βρίσκεται στο Μον Ρεπό, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Όπως αποκάλυψε το BBC, το τραπέζι βρίσκεται σε μία αίθουσα συσκέψεων στο χρηματοοικονομικό κέντρο City του Λονδίνου. Για την ακρίβεια, αγοράστηκε από την εταιρεία ναυτιλιακών μισθώσεων Howe Robinson το 1980 και παραμένει στα γραφεία της έκτοτε.

 

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας έψαξαν να βρουν το λόγο για τον οποίο ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε πάνω στο τραπέζι. Και όπως αναφέρεται σε παλιές βιογραφίες της εποχής, ο γιατρός που είχε αναλάβει τη γέννα έκρινε –για άγνωστο λόγο- ότι το κρεβάτι δεν ήταν κατάλληλο.

Πάντως, ειδικός στις αντίκες που μίλησε στο BBC εξήγησε ότι το ίδιο το τραπέζι ήταν κομμάτι μαζικής παραγωγής της εποχής, και άρα δεν έχει ιδιαίτερη αξία. Το γεγονός ότι πάνω σε αυτό γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι που του δίνει συλλεκτική αξία.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν έμεινε στο Μον Ρεπό για πολύ. Εξορίστηκε με την οικογένειά του από την Ελλάδα όταν ήταν μόλις 18 μηνών. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων.

Ποια εταιρεία κάνει τις συσκέψεις της πάνω στο τραπέζι του Μον Ρεπό όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-1

Ποια εταιρεία κάνει τις συσκέψεις της πάνω στο τραπέζι του Μον Ρεπό όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-2

Ποια εταιρεία κάνει τις συσκέψεις της πάνω στο τραπέζι του Μον Ρεπό όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-3

Ποια εταιρεία κάνει τις συσκέψεις της πάνω στο τραπέζι του Μον Ρεπό όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-4

Ποια εταιρεία κάνει τις συσκέψεις της πάνω στο τραπέζι του Μον Ρεπό όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-5

Ποια εταιρεία κάνει τις συσκέψεις της πάνω στο τραπέζι του Μον Ρεπό όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-6

φωτογραφίες: AP

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News