Κόσμος Παρασκευή 16/04/2021, 16:04
ΕΜΒΟΛΙΑ

AstraZeneca – Johnson & Johnson: «Πόρτα» της Ε.Ε. σε νέα συμβόλαια;

Ξεκίνησαν οι επαφές με Pfizer - BioNTech, Moderna

AstraZeneca – Johnson & Johnson: «Πόρτα» της Ε.Ε. σε νέα συμβόλαια;

«Πόρτα» σε μελλοντικά συμβόλαια με τις AstraZeneca και Johnson & Johnson φαίνεται ότι ρίχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που εμφανίστηκαν σε εμβολιασμένους πολίτες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Το πιο πιθανό σενάριο, όπως υπογράμμισε Γάλλος υπουργός στο πρακτορείο Bloomberg, οι Βρυξέλλες δεν θα ανανεώσουν τα συμβόλαια για τα εμβόλια των δύο εταιρειών, καθώς δίνουν προτεραιότητα σ’ άλλους τύπους δόσεων.

Η παραπάνω δήλωση επήλθε λίγα 24ωρα, μετά την απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Pfizer – BioNTech για την προμήθεια έως και 1,8 δισ. πρόσθετων δόσεων για την περίοδο 2022 – 2023.

Οι δόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech βασίζεται στην «τεχνολογία» του mRNA, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σ’ αυτήν, λόγω και των παρενεργειών που καταγράφηκαν στα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Η απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά μπορώ να πω ότι δεν είχαμε επαφές με τις AstraZeneca – J&J σχετικά με τα νέα συμβόλαια, παρότι οι συζητήσεις με τις BioNTech, Pfizer και Moderna έχουν ήδη ξεκινήσει» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM.

Στο ίδιο μήκος κύματος, την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα εστιάσει σε «τεχνολογίες», οι οποίες έχουν «αποδείξει την αξία τους», όπως τα εμβόλια mRNA.

Στο μεταξύ, η Pfizer έχει αποφασίσει να επισπεύσει τις παραδόσεις στο β’ τρίμηνο του 2021, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης του ρυθμού εμβολιασμού στην Ε.Ε., η οποία εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News