Κόσμος Σάββατο 3/04/2021, 11:26
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Covid: Έτοιμες 1 δισεκατομμύριο δόσεις – Πού πάνε;

Εμβόλιο Covid: Έτοιμες 1 δισεκατομμύριο δόσεις – Πού πάνε;

Η συνεργασία επιστημονικής κοινότητας, φαρμακευτικών εταιρειών και κυβερνήσεων έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φτάσει στο ορόσημο της παραγωγής σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να είναι ευτυχής για αυτό. Όχι όμως και για το πώς προχωράει η διανομή των εμβολίων ανά τον πλανήτη. Οι μάχες για το πώς θα μοιραστούν οι δόσεις συνεχίζονται, όπως σχολιάζει και ο Economist. Και οι πιο αδύναμες οικονομικά χώρες μένουν χωρίς ουσιαστική πρόσβαση στην προστασία των εμβολίων. 

Η πρωτοβουλία COVAX είχε υποτίθεται ως στόχο να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των χωρών. 192 χώρες συμμετέχουν σε αυτήν. Κάθε μία εξ αυτών είχε λάβει την υπόσχεση ότι θα έχει αρκετά εμβόλια για να καλύψει το 20% του πληθυσμού της. Αλλά στις 24 Μαρτίου η Ινδία αποφάσισε να θέσει προσωρινό μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων και τα εμπόδια για την επίτευξη του στόχου πολλαπλασιάστηκαν. Η συγκεκριμένη χώρα είναι μία υπερδύναμη στην παραγωγή εμβολίων και μάλιστα είναι ο προμηθευτής για το 86% των δόσεων που κατευθύνονται στην COVAX. 

Κάθε χώρα αυτή τη στιγμή κοιτάζει πρώτα τον δικό της πληθυσμό. Πρέπει ωστόσο να γίνει κατανοητό πως το να υπάρξει κάλυψη και στις φτωχότερες χώρες είναι προς το συμφέρον όλων. Όσο υπάρχουν εστίες ανά τη γη όπου ο ιός μαίνεται, καμία χώρα δεν μπορεί να κηρύξει το οριστικό τέλος της πανδημίας. Πάντα θα υπάρχει ο φόβος της μεταφοράς του ιού.

Το πρόγραμμα της COVAX έχει διασφαλίσει ότι θα έχει συνολικά 2 δισ. δόσεις για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες στα 192 μέλη του. Ωστόσο οι πλούσιες χώρες, που καλύπτουν μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν προαγοράσει το 53% των πιο πολλά υποσχόμενων εμβολίων σύμφωνα με την Oxfam. Εννέα στους 10 ανθρώπους στις φτωχές χώρες δεν θα κάνουν εμβόλιο μέσα στο 2021. 

Πηγή: The Economist 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News