Κόσμος Σάββατο 3/04/2021, 08:33
ΚΟΣΜΟΣ

Ο κόσμος αγκαλιάζει το Sputnik V, οι Ρώσοι του γυρίζουν την πλάτη

Ο κόσμος αγκαλιάζει το Sputnik V, οι Ρώσοι του γυρίζουν την πλάτη

Το περασμένο καλοκαίρι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως, που ενέκρινε τη χρήση ενός εμβολίου κατά της Covid-19. Δεκάδες χώρες από το Μεξικό έως το Ιράν έχουν έκτοτε παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, όπως ονομάστηκε, ενώ και κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έχουν ήδη λάβει ή εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο. 

Αλλά εντός της Ρωσίας η εκστρατεία εμβολιασμού δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Ενώ το εμβόλιο είναι δωρεάν και ευρέως διαθέσιμο, μόνο το 3,5% των Ρώσων έχουν λάβει έστω και μία δόση εμβολίου κατά της Covid19, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 17,1% και στη Βρετανία 32,1%, σύμφωνα με την Our World in Data. Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν σύμφωνα με τη Wall Street Journal ότι λιγότερο από το 1/3 των Ρώσων είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο Sputnik V. 

Πίσω από τις έντονες επιφυλάξεις είναι οι επίμονες αμφιβολίες για την ταχύτατη ανάπτυξή του, μία εγγενής τάση δυσπιστίας απέναντι στις αρχές, αλλά και η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον ιό. Οι Ρώσοι πιστεύουν σε μεγάλο ποσοστό ότι ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα ανθρώπου και αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό δεν πιστεύει καν ότι υπάρχει. 

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Ρωσία αρχίζει να υποχωρεί, η βραδεία αποδοχή του εμβολίου αφήνει την χώρα ευάλωτη σε ένα νέο κύμα. Η Ρωσία μετράει έως σήμερα περισσότερα από 4 εκατ. κρούσματα Covid19, με τον αριθμό να είναι ο τέταρτος υψηλότερος παγκοσμίως. Η κυβέρνηση θέλει να εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν φαίνεται πολύ πιθανό όσο τουλάχιστον δεν υποχωρεί ο σκεπτικισμός των πολιτών. 

«Δεν θα κάνω το εμβόλιο γιατί δεν πιστεύω στον κορωνοϊό. Είναι όλο μία απάτη» λέει στην WSJ ο 55χρονος Βαντίμ Ιβάνοφ, τονίζοντας ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ούτε το σύστημα υγείας. Τις θέσεις του όπως φαίνεται συμμερίζονται πολλοί ακόμη. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News