Κόσμος Πέμπτη 1/04/2021, 12:23
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Όλο το «μπέρδεμα» σε ένα tweet

Εμβόλιο AstraZeneca: Όλο το «μπέρδεμα» σε ένα tweet

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης; Όσοι έχετε μπερδευτεί είστε απολύτως δικαιολογημένοι, σχολιάζει το CNBC και παρουσιάζει την ιστορία με την έγκριση και τη χορήγηση ενός σκευάσματος που κρίθηκε από νωρίς ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά της Covid19 στη γηραία ήπειρο και παγκοσμίως.

Οι πολίτες στην Ε.Ε. καλούνται να δείξουν εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά της Covid19 την ώρα που έρχονται αντιμέτωποι με μπαράζ αμφισβητήσεων και συνεχείς ανατροπές στις αποφάσεις για το συγκεκριμένο εμβόλιο, σχολιάζει το CNBC και υπογραμμίζει ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν συστήσει να συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση του εμβολίου, υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη του υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Ωστόσο μόλις την περασμένη Τρίτη η Γερμανία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου για τους πολίτες κάτω των 60 ετών, επικαλούμενη τις ανησυχίες για περιστατικά θρομβόσεων, τα οποία είναι πολύ λίγα, αλλά αρκετά σοβαρά και σπάνια. Η ίδια χώρα αρχικά χορηγούσε το εμβόλιο μόνο σε πολίτες κάτω των 65 ετών, τονίζοντας ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία στη διάθεσή της για την αποτελεσματικότητά του σε ηλικιωμένους. 

Χθες Τετάρτη η Ισπανία, σε πλήρη αντίθεση με τους Γερμανούς, αποφάσισε να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε εργαζομένους της πρώτης γραμμής άνω των 65 ετών. Έως και την Τρίτη στην συγεκριμένη χώρα το εμβόλιο μπορούσε να χορηγηθεί αυστηρά στην ηλικιακή ομάδα 55 έως 65 ετών. Στη Γαλλία το εμβόλιο αρχικά είχε επιτραπεί μόνο για πολίτες κάτω των 65 ετών, αλλά στη συνέχεια το χορήγησε και σε εκείνους της ηλικίας 65 έως 74 ετών. Τώρα σκέφτεται και εκείνη να μην το χορηγεί σε πολίτες κάτω των 55 ετών. 

Την όλη κατάσταση κατάφερε να παρουσιάσει συνοπτικότατα και με ακρίβεια ένας Γερμανός χρήστης του Twitter. 

Έγραψε χαρακτηριστικά:

«AstraZeneca- μία σύντομη ιστορία: 

– Είναι ασφαλές, αλλά μόνο ανθρώπους έως και 65 ετών
– Είναι ασφαλές για όλους 
– Είναι ασφαλές, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε τα περιστατικά θρομβώσεων
– Λάθος συναγερμός, είναι ασφαλές 
– Είναι ασφαλές, αλλά μόνο για ανθρώπους άνω των 55 ετών 

Δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει που μπερδευτήκαμε. Πήγαμε από το <65 στο >55». 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News