Κόσμος Τετάρτη 31/03/2021, 06:40
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Γερμανία δεν θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών

Γιατί η Γερμανία δεν θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες κάτω των 60 ετών

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid19 είναι πολύ αποτελεσματικό. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, που δεν μπορούμε να τις κρύψουμε κάτω από το χαλί. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Γερμανίας, όπως διατυπώθηκε δια στόματος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, για την απόφαση να σταματήσει τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε πολίτες κάτω των 60 ετών. Για όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα πραγματοποιήσει έρευνα η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών και θα ανακοινώσει τη σύστασή της έως τα τέλη Απριλίου. 

«Τι κλονίζει περισσότερο την εμπιστοσύνη; Το να κρύβουμε τα πάντα κάτω από το χαλί ή η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) να μην λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν όσα γνωρίζει;», διερωτήθηκε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. 

«Όλα αυτά προκαλούν ανασφάλεια. Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια όμως είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τη γνώση ότι ερευνάται κάθε υπόνοια, κάθε μεμονωμένη περίπτωση», τόνισε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την STIKO, οι αναφορές προβλημάτων είναι πολύ σπάνιες μεν, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν. «Είμαστε τυχεροί που διαθέτουμε περισσότερα από ένα εμβόλια και δεν βρισκόμαστε ενώπιον του διλήμματος ‘αυτό το εμβόλιο ή κανένα’», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ίδια θα δεχόταν να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, η κυρία Μέρκελ, η οποία είναι 66 ετών, απάντησε ότι, όταν έρθει η σειρά της, θα δεχθεί όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο – συμπεριλαμβανομένου αυτού της AstraZeneca. Θύμισε ότι η σειρά της πλησιάζει: στο Βερολίνο εμβολιάζεται τώρα η ηλικιακή ομάδα 70-75 ετών.

Ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για «οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανοσοποίησης του πληθυσμού, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν αλλάζει κάτι στην «υψηλή αποτελεσματικότητα» του εμβολίου. Κάλεσε μάλιστα τους άνω των 60 ετών να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς, όπως είπε, για αυτή την ηλικιακή ομάδα η διαδικασία τώρα θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα. «Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό, κυρίως για τους μεγαλύτερους», δήλωσε.

Νωρίτερα, η διάσκεψη των υπουργών Υγείας ομοσπονδίας και κρατιδίων κατέληξε στην απόφαση να υιοθετηθεί η σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News