Κόσμος Τρίτη 30/03/2021, 14:37
ΚΟΣΜΟΣ

2,5 δισ. δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech φέτος

Μέσα στους επόμενους μήνες εκδοχή του εμβολίου που θα αποθηκεύεται σε απλό ψυγείο

2,5 δισ. δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech φέτος

Οι BioNTech και Pfizer αναβάθμισαν τον εφετινό στόχο για την παραγωγή του εμβολίου τους κατά της Covid-19 στα 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις, με τον επικεφαλής της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας να προβλέπει ότι μία νέα εκδοχή του εμβολίου, που θα μπορεί να αποθηκευθεί σε απλά ψυγεία θα είναι έτοιμη μέσα σε λίγους μήνες. 

Ο νέος στόχος αντανακλά μία αύξηση κατά 25% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας. Η BioNTech αναμένει 9,8 δισ. ευρώ σε έσοδα από τα συμβόλαια που έχει ήδη υπογράψει και τα οποία καλύπτουν 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις. «Βλέπουμε αυξανόμενη ζήτηση» είπε ο διευθύνων σύμβουλος, Ουγκούρ Σαχίν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Προς το παρόν έχουμε προετοιμαστεί για την παραγωγή 2,5 δισεκατομμυρίων δόσεων, αλλά θεωρητικά υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αύξηση». 

Το εμβόλιο που εγκρίθηκε πρώτα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εκτινάξει την BioNTech στην κορυφή των ευρωπαϊκών εταιρειών βιοτεχνολογίας. Ο Σαχίν και η σύζυγός του και συνιδρύτρια της εταιρείας, Οζλέμ Τουρέτσι, chief medical officer της εταιρείας, έχουν πει ότι θα χρησιομποιήσουν τα κέρδη από το εμβόλιο για να δώσουν ώθηση στην έρευνά τους σε άλλους τομείς. Σημειώνεται ότι η τεχνολογία messenger RNA μελετάται και για άλλους τύπους εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου αυτή της εποχικής γρίπης, ενώ θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών. 

Πηγή: Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News