Κόσμος Πέμπτη 1/04/2021, 09:09
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J κατέληξαν στα σκουπίδια

Πώς 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J  κατέληξαν στα σκουπίδια

Ένα λάθος είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουν στα σκουπίδια 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson. Η εταιρεία διαβεβαιώνει πάντως ότι ισχύει κανονικά ο στόχος της για τις παραδόσεις του Απριλίου. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, που δημοσιεύουν οι New York Times, η καταστροφή των εκατομμυρίων εμβολίων έγινε σε εργοστάσιο παραγωγής στη Βαλτιμόρη από ανθρώπινο λάθος. Πριν από μερικές εβδομάδες, υπάλληλοι του εργοστασίου, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Emergent BioSolutions, εταίρος της J&J, μπέρδεψαν τη δραστική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του προϊόντος.

Η J&J δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των 15 εκατομμυρίων κατεστραμμένων δόσεων, πάντως ανέφερε πως κατά τον επιτόπιο έλεγχο ποιότητας «εντοπίστηκε παρτίδα φαρμακευτικής ουσίας που δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια ποιότητας της Emergent BioSolutions». Το εργοστάσιο «δεν έχει ακόμη λάβει άδεια να κατασκευάζει τη δραστική ουσία του εμβολίου μας» για τον νέο κορωνοϊό, σημείωσε η εταιρεία, η οποία και ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη ποσότητα «ουδέποτε έφτασε στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή δεν συσκευάστηκε. 

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενημερώθηκε και αποφασίστηκε να σταθούν «επιπλέον ειδικοί» επιτόπου για να επιβλέπουν τη διαδικασία παραγωγής. «Σε συντονισμό με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, τα μέτρα που λάβαμε θα μας επιτρέψουν να παραδώσουμε με κάθε ασφάλεια 24 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο», διαβεβαίωσε η J&J.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της J&J για τον νέο κορονοϊό χορηγείται σε μία δόση· με άλλα λόγια, 15 εκατομμύρια δόσεις αρκούσαν για να ανοσοποιηθούν 15 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πηγή: New York Times 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News