Κόσμος Τετάρτη 31/03/2021, 16:11
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτο «ναι» του ΠΟΥ στα κινεζικά εμβόλια

Έως τα τέλη Απριλίου η οριστική έγκριση

Πρώτο «ναι» του ΠΟΥ στα κινεζικά εμβόλια

Το «πράσινο» φως στην χρήση των κινεζικών εμβολίων Sinopharm και Sinovac ανάβει η θετική εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προλειαίνοντας το έδαφος για την έκδοση θετικής σύστασης έως τα τέλη Απριλίου.

«Οι πληροφορίες που διανεμήθηκαν από τις εταιρείες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν επίπεδα αποτελεσματικότητας, τα οποία συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του ΠΟΥ» γνωστοποίησε ο Αλεχάντρο Γκραβιότο, επικεφαλής της Ομάδας Ειδικών του διεθνούς οργανισμού.

Αυτό σημαίνει, όπως έσπευσε να εξηγήσει, ότι τα δύο εμβόλια διαθέτουν αποτελεσματικότητα άνω του 50%, η οποία αγγίζει ή και ξεπερνάει το 70%, και φυσικά, δεν έχουν επιβλαβείς παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Sinοpharm, σύμφωνα με τις έρευνες, έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας της τάξης του 80%. Άλλωστε, έχει ήδη εγκριθεί σε μια σειρά χωρών, όπως η Κίνα, το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την πλευρά του, το εμβόλιο της Sinovac έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας από 50,65% έως 83,5%, ανάλογα τη χώρα έρευνας και τις κατά τόπους μεταλλάξεις.

Τα δύο κινεζικά εμβόλια, σε κάθε περίπτωση, έχουν υψηλή ζήτηση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα σκευάσματα των δυτικών φαρμακοβιομηχανιών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News