Κόσμος Τετάρτη 24/03/2021, 08:51
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βαθιά διχασμένο Ισραήλ έδειξαν οι κάλπες

Ένα βαθιά διχασμένο Ισραήλ έδειξαν οι κάλπες

Η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση σε δύο χρόνια δεν φαίνεται να αίρει το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ. Τα exit polls και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ούτε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε οι αντίπαλοί του εξασφαλίζουν πλειοηψηφία στη Βουλή. 

Ο Νετανιάχου είχε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του και βεβαίως την πανδημία του νέου κορωνοϊού, που την έχει φρενάρει αλλά δεν την έχει ακόμη νικήσει το ταχύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στον κόσμο. Όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων ο πρόεδρος θα καλέσει τον επικεφαλής του συνασπισμού που θα έχει αναδειχθεί νικητής για να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνηση, η οποία θα επιδιώξει να λάβει τουλάχιστον 61 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ. Εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, πολύ σύντομα η χώρα μπορεί να οδηγηθεί για πέμπτη φορά στις κάλπες. 

Με το 50% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του φαίνεται να εξασφαλίζουν έως και 58 έδρες στη Βουλή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (που θα μπορούσαν να συναπιστούν, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο) συγκεντρώνουν 55 έδρες. Το εθνικιστικό θρησκευτικό κόμμα Yamin φαίνεται να κερδίζει 7 έδρες. Το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά, καθώς προχωράει η καταμέτρηση, αφού η πολιτική σκηνή το Ισραήλ είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη με πάνω από 10 κόμματα να παίρνουν το εισιτήριο για τη Βουλή. Η συμμετοχή ήταν 67,2%- η χαμηλότερη από το 2013. 

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται την Πέμπτη ή Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, κρατώντας το τιμόνι της χώρας επί 15 χρόνια. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News