Κόσμος Τετάρτη 10/03/2021, 16:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τι έδειξε ο εμβολιασμός 600 παιδιών

Ισραήλ: Τι έδειξε ο εμβολιασμός 600 παιδιών

Εκατοντάδες παιδιά, ηλικίας από 12 έως 16 ετών, έκαναν το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech στο Ισραήλ χωρίς να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με τον Guardian. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ολοκληρωθεί κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε παιδιά, όμως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να είναι ασφαλής.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξέδωσε σύσταση για τον εμβολιασμό κάποιων εφήβων που πάσχουν από υποκείμενα νομίσματα και άρα εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε εμβολιάσει περίπου 600 παιδιά», είπε ο Μπόαζ Λεβ, επικεφαλής της taskforce για τα εμβόλια. «Δεν είδαμε κάποιες σημαντικές παρενέργειες. Ακόμα και οι ήπιες είναι αρκετά σπάνιες. Αυτό είναι ενθαρρυντικό», πρόσθεσε.

Η Pfizer διενεργεί μελέτη με τη συμμετοχή παιδιών 12-15 ετών και εκτιμά ότι θα ξεκινήσει και δεύτερη, στις ηλικίες 5-11 ετών. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει ανακοινώσει επίσης κλινική δοκιμή του εμβολίου που παράγει η AstraZeneca σε παιδιά από 6 ετών. Όμως, οι έρευνες αυτές αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετούς μήνες.

Καθώς διαθέτει το πιο προχωρημένο πρόγραμμα εμβολιασμών στον κόσμο, το Ισραήλ θα φτάσει σύντομα σε ένα σημαντικό ορόσημο, όπου άλλες κυβερνήσεις θα αργήσουν να πλησιάσουν: Στην απόφαση του εάν θα πρέπει να αρχίσει να εμβολιάζει μαζικά τα παιδιά.

Πάνω από τους μισούς Ισραηλινούς έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 60% του πληθυσμού θα είναι πλήρως προστατευμένο μέσα σε εβδομάδες.

Στο Ισραήλ, το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι κάτω των 16 ετών (που είναι το κατώτατο όριο ηλικίας για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer), κάτι που σημαίνει ότι η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης ίσως να μην είναι εφικτή χωρίς τον εμβολιασμό των παιδιών.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πει ότι το Ισραήλ θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των ενηλίκων έως τις αρχές του Απριλίου. «Μετά, θα αρχίσουν να φτάνουν εμβόλια για παιδιά. Υποθέτω ότι οι αρχές θα τα εγκρίνουν τον Απρίλιο και το Μάιο και θα τα παραλάβουμε αμέως μετά», είπε.

Πάντως, δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 41% των γονιών σκοπεύουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News