Κόσμος Κυριακή 21/02/2021, 07:44
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η γρίπη των πτηνών H5N8 μεταδόθηκε σε ανθρώπους

Ρωσία: Η γρίπη των πτηνών H5N8 μεταδόθηκε σε ανθρώπους

Στέλεχος της γρίπης των πτηνών H5N8 εντοπίστηκε σε ανθρώπους για πρώτη φορά, καθώς επτά εργαζόμενοι μολύνθηκαν το Δεκέμβριο σε κτηνοτροφική μονάδα της Ρωσίας. 

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το στέλεχος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως η Ρωσία ειδοποίησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις μολύνσεις. 

Οι εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους και «η κατάσταση δεν εξελίχθηκε περαιτέρω», δήλωσε ο δρ Άννα Πόποβα, επικεφαλής του οργανισμού για την υγεία των καταναλωτών Rospotrebnadzor. 

Συρροές κρουσμάτων του στελέχους έχουν καταγραφεί στη Ρωσία, την Ευρώπη, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική τους τελευταίους μήνες, αλλά μόνο σε πουλερικά. 

Άλλα στελέχη της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των H5N1, H7N9 και H9N2, έχουν μεταδοθεί στον άνθρωπο στο παρελθόν. 

Το στέλεχος H5N8 είναι θανάσιμο για τα πτηνά και αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η μετάδοσή του στον άνθρωπο. Αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, η Πόποβα τόνισε ότι μόνο ο χρόνος θα πει πόσο γρήγορα οι μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού θα του επιτρέψουν να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. 

Η ανακάλυψη του στελέχους «δίνει σε όλους μας, σε όλο τον κόσμο, χρόνο να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενες μεταλλάξεις και την πιθανότητα να αντιδράσουμε εγκαίρως και να αναπτύξουμε συστήματα τεστ και εμβόλια», πρόσθεσε. 

Το Vector Institute της Σιβηρίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα αρχίσει να αναπτύσσει τεστ για ανθρώπους και ένα εμβόλιο κατά του H5N8. 

Οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης ανθρώπων από τη γρίπη των πτηνών σχετίζονται με άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά -νεκρά ή ζωντανά- όμως το σωστά μαγειρεμένο κρέας τους θεωρείται ασφαλές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News