Κόσμος Κυριακή 3/01/2021, 08:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνδυάζει το εμβόλιο Sputnik V με το εμβόλιο της Οξφόρδης

Ρωσία: Συνδυάζει το εμβόλιο Sputnik V με το εμβόλιο της Οξφόρδης

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών στην Ουκρανία του εμβολίου Covid-19 που συνδυάζει το ρωσικό Sputnik V με το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας(RDIF).

Το RDIF, που έχει αναλάβει την προώθηση του εμβολίου Sputnik V στο εξωτερικό, είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσει τον συνδυασμό των δύο εμβολίων, ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca.

H AstraZeneca έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Gamaleya της Ρωσίας -το οποίο αναπτύσσει το εμβόλιο SputnikV- το κρατικό επενδυτικό ταμείο RDIF της Ρωσίας και τη ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm.

Oι έως τώρα κλινικές δοκιμές του Sputnik V δείχνουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90% του εμβολίου, υψηλότερη από το αντίστοιχο ποσοστό για το εμβόλιο της AstraZeneca και παρόμοια με την αποτελεσματικότητα των Pfizer και Moderna.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ, οι κλινικές δοκιμές που θα συνδυάζουν το ρωσικό και το βρετανικό εμβόλιο θα αρχίσουν σύντομα σε τρεις χώρες, χωρίς να τις κατονομάζει, αν και ανέφερε ότι κάποιες θα είναι στη Μέση Ανατολή και στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News