Κόσμος Δευτέρα 21/12/2020, 15:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Άμεσα οι κλινικές δοκιμές στο συνδυασμό των εμβολίων AstraZeneca-SputnikV

φωτ. Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαιρέτισε την απόφαση της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca να δοκιμάσει το συνδυασμό του πειραματικού της εμβολίου για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19 με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι οι κλινικές δοκιμές θα αρχίσουν άμεσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε διαδικτυκακή εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας η AstraZeneca υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Gamaleya της Ρωσίας -το οποίο αναπτύσσει το εμβόλιο SputnikV- το κρατικό επενδυτικό ταμείο RDIF της Ρωσίας και τη ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm.

Oι έως τώρα κλινικές δοκιμές του Sputnik V δείχνουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90% του εμβολίου, υψηλότερη από το αντίστοιχο ποσοστό για το εμβόλιο της AstraZeneca και παρόμοια με την αποτελεσματικότητα των Pfizer και Moderna.

O πρόεδρος Πούτιν απέδωσε εύσημα στον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό. «Θέλω να ξεχωρίσω τη στάση σας να επιτυγχάνετε τόσο υψηλά σημαντικούς στόχους, όχι μόνο για την εταιρεία σας, αλλά και για την ίδια την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Ρώσος προεδρος. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ, οι κλινικές δοκιμές που θα συνδυάζουν το ρωσικό και το βρετανικό εμβόλιο θα αρχίσουν σύντομα σε τρεις χώρες, χωρίς να τις κατονομάζει, αν και ανέφερε ότι κάποιες θα είναι στη Μέση Ανατολή και στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο συνδυασμός μιας από τις πολυτιμότερες εισηγμένες βρετανικές εταιρείες και του ρωσικού ερευνητικού ινστιτούτου είναι ενδεικτικός της πίεσης για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. 

Για τη Μόσχα, η κίνηση ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης από φαρμακευτική της Δύσης στο εμβόλιο Sputnik V.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News