Business & Finance Τρίτη 23/04/2024, 11:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ινδία: Αύξηση της ζήτησης ζάχαρης σε επίπεδα ρεκόρ

Ινδία: Αύξηση της ζήτησης ζάχαρης σε επίπεδα ρεκόρ

Σε επίπεδο ρεκόρ αναμένεται να φθάσει φέτος η κατανάλωση ζάχαρης στην Ινδία, καθώς η ζήτηση κατά την περίοδο αιχμής ενισχύεται, λόγω του καύσωνα αλλά και ενόψει εκλογών, με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Η υψηλότερη κατανάλωση θα ανεβάσει τις τοπικές τιμές και θα ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών ζάχαρης, όπως οι Balrampur Chini, Shree Renuka Sugars, Bajaj Hindusthan και Dwarikesh Sugar και θα τους βοηθήσει στην έγκαιρη καταβολή των πληρωμών ζαχαροκάλαμου στους αγρότες.

Η κατανάλωση κρύων ποτών και παγωτών, και κατά συνέπεια η ζήτηση ζάχαρης, αυξάνεται στην Ινδία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες περίπου από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου. Αλλά φέτος η ζήτηση είναι πάνω από το μέσο όρο, καθώς οι καύσωνες και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ενισχύουν την κατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών, δήλωσε η Avantika Saraogi, εκτελεστική διευθύντρια της Balrampur Chini Mills.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλά μέρη της Ινδίας έχουν αυξηθεί πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προβλέψει ότι η χώρα είναι πιθανό να βιώσει περισσότερες ημέρες καύσωνα από το κανονικό μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του «καυτού» καλοκαιριού, η Ινδία φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εκλογές στον κόσμο, στις οποίες σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα πολιτικά κόμματα διοργανώνουν τεράστιες συγκεντρώσεις, μερικές από τις οποίες παρακολουθούν έως και 200.000 άτομα, χωρίς να πτοούνται από την αφόρητη ζέστη, η οποία εντείνεται καθώς η προεκλογική εκστρατεία ανεβάζει ρυθμούς.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά από μια ενεργητική προεκλογική συγκέντρωση στο Πούνε υπό τον καυτό απογευματινό ήλιο, αφοσιωμένοι εργαζόμενοι ενός πολιτικού κόμματος συνέρρευσαν σε ένα κοντινό εστιατόριο για να ξεδιψάσουν με δροσιστικά αναψυκτικά.

Γλυκό καλοκαίρι

Η κατανάλωση ζάχαρης της Ινδίας κατά τη διάρκεια του Απριλίου-Ιουνίου θα μπορούσε να αυξηθεί σε 7,5 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Βομβάη που ανήκει σε παγκόσμιο εμπορικό οίκο.

Η φετινή ασυνήθιστη αύξηση της κατανάλωσης είναι προσωρινή, με την αύξηση της ζήτησης να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς το επόμενο έτος, δήλωσε ο Prakash Naiknavare, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Εργοστασίων Ζάχαρης. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή η βιομηχανία βιώνει μια ασυνήθιστη ώθηση της ζήτησης και πως αυτό αναμένεται να ανεβάσει τη συνολική κατανάλωση φέτος στο ρεκόρ των 29 εκατομμυρίων τόνων.

Η κατανάλωση ζάχαρης της Ινδίας κατά την περίοδο εμπορίας 2022/23, η οποία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ανήλθε σε 27,85 εκατομμύρια τόνους. Η υψηλότερη ζήτηση έχει ήδη αρχίσει να ανεβάζει τις τιμές της ζάχαρης, οι οποίες έχουν αυξηθεί σχεδόν 3% σε ένα δεκαπενθήμερο.

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει υψηλότερη ποσόστωση για τον Απρίλιο σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται λόγω της ισχυρής ζήτησης από τους καταναλωτές, δήλωσε ο Ashok Jain, πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Ζάχαρης της Βομβάης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Νέο ρεκόρ για τις τιμές του κακάο

Mondeléz Hellas: Πώς την επηρεάζει το ράλι του κακάο – Η νέα στρατηγική σε PL και διανομή

Κακάο: Ανοδικά για πέμπτη ημέρα εν μέσω φόβων για μειωμένη προσφορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News