Κόσμος Παρασκευή 19/04/2024, 12:35
ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Ανατολή: Αποκλιμάκωση «δείχνει» το πετρέλαιο – Τι λένε αναλυτές και ειδικοί

Μ. Ανατολή: Αποκλιμάκωση «δείχνει» το πετρέλαιο – Τι λένε αναλυτές και ειδικοί

Η «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο του Ιράν τώρα και η επόμενη κίνησή του θα καθορίσει τόσο τις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις, λένε οι αναλυτές έπειτα από το χτύπημα του Ισραήλ, που ήρθε σαν  αντίποινα στο μπαράζ των πυραύλων και drones που εξαπέλυσε η Τεχεράνη το Σαββατοκύριακο. Η αγορά του πετρελαίου, πάντως, δείχνει να ποντάρει σε ένα σενάριο όπου η περαιτέρω κλιμάκωση θα αποφευχθεί, καθώς έπειτα από το αρχικό άλμα του 4%, τα κέρδη έχουν σχεδόν εξανεμιστεί. Άλλωστε, πηγή του CNN αναφέρει ότι τα απευθείας χτυπήματα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν τώρα «τελειώσει».

Το νέο αυτό επεισόδιο στη Μ. Ανατολή ξεκίνησε τα ξημερώματα, όταν ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη κοντά στην πόλη Ισφαχάν του Ιράν, όπου βρίσκονται στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η Τεχεράνη υποβάθμισε τη σημασία του γεγονότος, λέγοντας ότι η πολεμική αεροπορία της αναχαίτισε τρία drones και προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε επίθεση με πυραύλους. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν υπήρξαν ζημιές.

Το χτύπημα ήρθε ως απάντηση στο μπαράζ των περίπου 300 drones και πυραύλων το οποίο εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο το Ιράν, με τη συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών να αναχαιτίζεται από το Ισραήλ. Η κίνηση της Τεχεράνης αποτελούσε απάντηση σε ένα χτύπημα σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Συρία, στο οποίο σκοτώθηκαν αρκετοί Ιρανοί αξιωματικοί την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg, το Ισραήλ είχε ειδοποιήσει τις ΗΠΑ την Πέμπτη ότι σχεδίαζε να προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Η «μπάλα» στο Ιράν

Όπως σημειώνει το CNN, η «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο του Ιράν τώρα και ο τρόπος  με τον οποίο θα απαντήσει θα κρίνει την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, είναι ότι η Τεχεράνη θα αποφύγει την κλιμάκωση μέσω ενός άλλου απευθείας χτυπήματος στο Ισραήλ.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν οι δηλώσεις Ιρανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη δεν νιώθει την ανάγκη να απαντήσει. Ο  Γενικός Διοικητής του Στρατού Abdolrahim Mousavi είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr ότι το Ιράν έχει ήδη απαντήσει στις ισραηλινές απειλές. «Έχετε ήδη δει την αντίδραση του Ιράν», είπε.

Τα απευθείας χτυπήματα τελείωσαν;

Άλλωστε, πηγή από τις υπηρεσίες πληροφοριών της περιοχής που έχει γνώση της πιθανής απάντησης του Ιράν, είπε στο CNN ότι τα απευθείας χτυπήματα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ «έχουν τελειώσει».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ιράν δεν αναμένεται να απαντήσει στο σημερινό χτύπημα.

Με τη σημερινή κίνησή του, το Ισραήλ θέλησε να κάνει μια επίδειξη των δυνατοτήτων του και να ενισχύσει την αξιοπιστία της αποτρεπτικής δύναμής του, λέει ο Hasnain Malik, αναλυτής της Tellimer, σύμφωνα με το Bloomberg. Η πρόθεση της Τεχεράνης δεν φαίνεται να είναι  να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ζημιές και να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο. Συνεπώς, το σενάριο αυτό εξακολουθεί να θεωρείται πολύ απίθανο, προσθέτει ο αναλυτής.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Έξι μήνες βίας στη Μέση Ανατολή έχουν δείξει ότι ο πόλεμος περιορίζεται στη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που σημαίνει ότι ενώ είναι καταστροφικός σε ανθρώπινο επίπεδο καθώς και για τις εμπλεκόμενες οικονομίες, έχει περιορισμένες επιπτώσεις στις προμήθειες πετρελαίου και άρα στην παγκόσμια ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, σημειώνει το Bloomberg.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τα πρώτα μηνύματα από το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν – Κλιμάκωση ή όχι;

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μετά τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή – Ανεβαίνει το πετρέλαιο

S&P: Υποβάθμισε το Ισραήλ λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News