Κόσμος Τετάρτη 10/04/2024, 15:13
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας στους πέντε Γερμανούς κινδύνευαν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2023

Ένας στους πέντε Γερμανούς κινδύνευαν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2023

Περισσότεροι από ένας στους πέντε κατοίκους της Γερμανίας κινδύνευαν πέρυσι από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα και καταδεικνύουν το μέγεθος των δυσκολιών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αυτό αφορούσε 17,7 εκατομμύρια ανθρώπους το 2023, ή το 21,2% του πληθυσμού, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Αν και σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα σε σύγκριση με το 2022, τα στοιχεία προσφέρουν ένα σκηνικό για το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία, όπου η ακροδεξιά εναλλακτική για τη Γερμανία, το AfD, διεκδικεί την πρώτη θέση στις εκλογές των κρατιδίων στο φτωχότερο ανατολικό τμήμα της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Μια υπόσχεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επίσης στείλει τον συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σε αναζήτηση περικοπών στον προϋπολογισμό, καθώς τα νοικοκυριά αγωνίζονται με μια έξαρση του πληθωρισμού που, ωστόσο, τώρα υποχωρεί.

Τα στοιχεία της Γερμανίας ακολουθούν έναν ορισμό της ΕΕ για τη φτώχεια, ο οποίος καταμετρά άτομα που πληρούν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα τρία κριτήρια: κινδυνεύουν από τη φτώχεια, βιώνουν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, βρίσκονται σε νοικοκυριό με χαμηλά ποσοστά εργασίας.

Το ποσοστό των Γερμανών που θεωρείται ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ήταν 14,3% το 2023, καταγράφοντας μικρή βελτίωση σε σχέση με το 14,8% το 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Scholz: Η Γερμανία απολαμβάνει ένα πολύ καλό κλίμα, επιστρέφει στην ανάπτυξη

Ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό Νότο η «παράλυση» της Γερμανίας

Γερμανία: Περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,3%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News