Κόσμος Σάββατο 6/04/2024, 19:16
ΚΟΣΜΟΣ

Olaf Scholz: Απαραίτητη η μεταρρύθμιση της ΕΕ πριν από τη διεύρυνση

Olaf Scholz: Απαραίτητη η μεταρρύθμιση της ΕΕ πριν από τη διεύρυνση

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων πριν προχωρήσουν στη διεύρυνση που θα μπορούσε να προσελκύσει αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και την Ουκρανία στο μπλοκ, σύμφωνα με τον καγκελάριο της Γερμανίας. 

«Η ενίσχυση της Ευρώπης ως γεωπολιτικού παράγοντα σημαίνει επίσης την καλύτερη χρήση ενός από τα ισχυρότερα μέσα της εξωτερικής μας πολιτικής – της πολιτικής διεύρυνσης», δήλωσε ο Olaf Scholz κατά τη διάρκεια συνάντησης του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Βουκουρέστι το Σάββατο.

«Μια ΕΕ με 32 ή 35 μέλη δεν μπορεί να λειτουργήσει με τους κανόνες που δημιουργήθηκαν για μια μικρότερη ένωση», δήλωσε ο Scholz. «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη τέτοιων μεταρρυθμίσεων και ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε έναν οδικό χάρτη για αυτή τη σημαντική διαδικασία μέχρι το καλοκαίρι».

Η Επιτροπή της ΕΕ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αφού αντιμετώπισε επικρίσεις ότι οι υφιστάμενοι κανόνες της, οι οποίοι υπαγορεύουν ομοφωνία σε ορισμένες αποφάσεις, καθυστερούν τη δράση, όπως για τη βασική στήριξη της Ουκρανίας. 

Οι αντιδράσεις λαϊκιστών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, για την ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς την εμπόλεμη χώρα έχουν προκαλέσει απογοήτευση τα τελευταία δύο χρόνια. 

Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε στα τέλη του 2023 να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ πρόσφατα χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει επίσης ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες μετά από χρόνια καθυστερήσεων. 

Ο Scholz δήλωσε επίσης ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις εκλογές του Ιουνίου θα είναι η δημιουργία μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ως μέσο αποτροπής της Ρωσίας και διασφάλισης της ειρήνης στην ήπειρο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αναδιάρθρωση του στρατού, στο προσκήνιο η υποχρεωτική θητεία

Google: Κορυφαίοι Ρώσοι χάκερ στοχεύουν τα γερμανικά πολιτικά κόμματα

Γερμανία: Προετοιμάζει πακέτο μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ για τόνωση της οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News