Business & Finance Πέμπτη 4/04/2024, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αναδιάρθρωση του στρατού, στο προσκήνιο η υποχρεωτική θητεία

Γερμανία: Αναδιάρθρωση του στρατού, στο προσκήνιο η υποχρεωτική θητεία

Σχέδιο αναδιοργάνωσης του στρατού της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, έσι ώστε ο στρατός να είναι κατάλληλος για πόλεμο.

Μιλώντας στο Βερολίνο με αφορμή την 75η επέτειο της στρατιωτικής συμμαχίας, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι υπέγραψε εντολή για την αναδιοργάνωση του γερμανικού στρατού από πάνω προς τα κάτω.

«Είναι μια μεταρρύθμιση ορόσημο». . . Στόχος μας είναι να αναδιαρθρώσουμε την Μπούντεσβερ με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε περίπτωση άμυνας, σε περίπτωση πολέμου», είπε ο Πιστόριους. «Κανείς δεν πρέπει να έχει την ιδέα να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ – αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε».

Η οργάνωση του στρατού για στηριχθεί σε τέσσερις κλάδους – στο παραδοσιακό σχήμα πεζικού, ναυτικού και αεροπορίας θα προστεθεί ο νέος κλάδος κυβερνοχώρου και πληροφοριών, με επιχειρησιακή διοίκηση.

Ο νέος κυβερνο-κλάδος του στρατού θα είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, αναλαμβάνοντας επίσης και τακτικά καθήκοντα όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος. Επιπλέον, ο στρατός θα ενσωματώσει τις δυνάμεις εθνικής ασφάλειας.

Ο στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικός ο γερμανικός στρατός, καθώς απομακρύνεται από δεκαετίες χαμηλών δαπανών και προετοιμάζεται για τις προκλήσεις που τίθενται από τη ρωσική επιθετικότητα. 

Τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας τεράστιας αλλαγής στη στάση της Γερμανίας απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις της, αντανακλώντας αυτό που ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι ήταν ένα Zeitenwende ή σημείο καμπής στην πολιτική ασφαλείας μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

«Δεδομένου ότι η Ρωσία έθεσε υπό αμφισβήτηση το καθεστώς ειρήνης στην Ευρώπη, έχει προκύψει μια ειδική κατάσταση απειλής για τη Γερμανία και τους συμμάχους της», ανέφερε η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Πιστόριους είπε ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες. Και πρόσθεσε: «Εξετάζουμε την επανεισαγωγή τηςυποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας», αν και επί του παρόντος αυτό δεν βρίσκεται στα σκαριά.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δυσκολεύονται στην προσέλκυση νεοσύλλεκτων. Διαθέτουν 181.000 στρατιώτες, με στόχο να φτάσουν 203.000 μέχρι το 2031.

 

Πηγή: FT, Politico

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News