Business & Finance Παρασκευή 1/03/2024, 20:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Προετοιμάζει πακέτο μέτρων ύψους 7 δισ.ευρώ για τόνωση της οικονομίας

Γερμανία: Προετοιμάζει πακέτο μέτρων ύψους 7 δισ.ευρώ για τόνωση της οικονομίας

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας προετοιμάζει πακέτο μέτρων ύψους πιθανότατα 7 δισ. ευρώ για να προσπαθήσει να βγάλει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την παρατεταμένη ύφεση, σύμφωνα με πηγές. 

Η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς θέλει να έχει το πακέτο – το οποίο θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τις εταιρείες – έτοιμο εγκαίρως προκειμένου να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με τις πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις.

Η συνολική αξία του είναι πιθανό να είναι της τάξης των 7 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε μία από τις πηγές, αν και τόνισε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και το ποσό μπορεί να αλλάξει. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 0,16% του γερμανικού ΑΕΠ φέτος. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν υπολογίσει ότι η Γερμανία χρειάζεται κίνητρα έως και 30 δισ. ευρώ για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. 

Ενώ άλλες μεγάλες οικονομίες απολαμβάνουν σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, η Γερμανία συγκρατείται από προκλήσεις που κυμαίνονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος, την έκθεση στην εξασθενημένη κινεζική αγορά και τις γεωπολιτικές εντάσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η φορολογική ελάφρυνση είναι καλή ιδέα, αλλά το πακέτο μπορεί να είναι μόνο η αρχή», δήλωσε η Veronika Grimm, μέλος της επιτροπής ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων του Scholz. «Εκτός από τους χαμηλότερους φόρους, η γραφειοκρατία πρέπει να μειωθεί σημαντικά», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για φέτος σε μόλις 0,2% – πολύ λιγότερο από το 1,3% που προέβλεπε λίγους μήνες νωρίτερα.

Ο Χάμπεκ, μέλος των Πρασίνων που είναι επίσης Αντικαγκελάριος, χαρακτήρισε την περσινή δικαστική απόφαση που ανέτρεψε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης συνασπισμού ως πρόσθετο παράγοντα που επιβαρύνει την οικονομία.y.

Germany’s Three-Party Coalition Has Slumped in National Polls

Conservative CDU/CSU bloc and far-right AfD have most support

Source: INSA/Wahlrecht.de

* Ruling parties

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να κερδίσει την έγκριση για ένα ξεχωριστό πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε πέρυσι, το οποίο αποδυναμώθηκε από τους περιφερειακούς βουλευτές και παραμένει μπλοκαρισμένο στην άνω βουλή του κοινοβουλίου.

Σε σύγκριση με έναν αρχικό όγκο περίπου 7 δισ. ευρώ, το πακέτο – που επικεντρώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – αξίζει τώρα λίγο περισσότερο από 3 δισ. ευρώ. Η Άνω Βουλή συνεδριάζει ξανά στις 22 Μαρτίου.

«Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα εγκριθεί, αν και σε τροποποιημένη έκδοση», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στο Μόναχο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Συρρίκνωση της οικονομίας στο τέλος του 2023 – Βουτιά στις επενδύσεις

Γερμανία: Αναζητείται συνταγή κατά της ύφεσης

PMI: Σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη – Βαθαίνει το πλήγμα στη γερμανική μεταποίηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News