Κόσμος Παρασκευή 22/03/2024, 19:37
ΚΟΣΜΟΣ

Google: Κορυφαίοι Ρώσοι χάκερ στοχεύουν τα γερμανικά πολιτικά κόμματα

Google: Κορυφαίοι Ρώσοι χάκερ στοχεύουν τα γερμανικά πολιτικά κόμματα

Κορυφαίοι χάκερς που συνδέονται με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών στόχευσαν τον περασμένο μήνα διάφορα γερμανικά πολιτικά κόμματα με στόχο να εισχωρήσουν στα δίκτυά τους και να κλέψουν δεδομένα, σύμφωνα με μια προειδοποίηση που δημοσιεύθηκε από την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας και ερευνητές ασφαλείας που εργάζονται για την μητρική της Google, Alphabet.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η μονάδα κυβερνοχώρου Mandiant της Alphabet δήλωσε ότι έπιασε την ομάδα hacking γνωστή ως APT29, η οποία φέρεται από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες να ενεργεί για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας SVR, να προσπαθεί να ξεγελάσει «σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Γερμανίας» ώστε να ανοίξουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μεταμφιέστηκε σε πρόσκληση για ένα δείπνο που διοργάνωσε η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, το κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα της Γερμανίας.

Μια ειδοποίηση που κυκλοφόρησε από τη γερμανική υπηρεσία κυβερνοχώρου BSI και εξετάστηκε από το Reuters αναφερόταν στο ίδιο περιστατικό, λέγοντας ότι οι υποστηριζόμενοι από το κράτος κυβερνοκατάσκοποι στόχευαν τα γερμανικά πολιτικά κόμματα σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μακροπρόθεσμη πρόσβαση και να εξαφανίσουν δεδομένα.

Στην ειδοποίηση δεν αναφέρονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος και ούτε η ίδια ούτε η Mandiant παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος συγκεκριμένα ήταν ο στόχος. Η BSI δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε επίσης αμέσως σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο ζητήθηκε σχόλιο.

Η εικαζόμενη προσπάθεια εισβολής σημειώθηκε ένα χρόνο μετά την απέλαση 50 Ρώσων διπλωματών από τη Γερμανία για να μειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, «η παρουσία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό παγωμένες, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Δεκέμβριο. Η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των δυτικών κρατών που έχουν παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Εξοπλισμός της Ουκρανίας μέσω των ρωσικών τόκων

Μακρόν, Σολτς, Τουσκ ενωμένοι για την Ουκρανία

Joachim Nagel: Δεν είναι η Γερμανία ο «μεγάλος ασθενής» αλλά η Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News