Κόσμος Δευτέρα 18/03/2024, 22:06
ΚΟΣΜΟΣ

Ζ. Μπορέλ: Να βοηθήσουμε τη Γάζα με όποιο τρόπο είναι δυνατόν

Ζ. Μπορέλ: Να βοηθήσουμε τη Γάζα με όποιο τρόπο είναι δυνατόν

Tην ανάγκη να βοηθηθεί η Γάζα με όποιο τρόπο είναι δυνατόν υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Κατά τη συνέντευξη τύπου παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος στην Κύπρο πρέπει να αναπτυχθεί αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη να διευκολυνθεί η χερσαία πρόσβαση από το Ισραήλ.

Όπως είπε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για βοήθεια στη Γάζα είναι χερσαία, «εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί υπάρχει όριο στα φορτηγά που μπορούν να φτάσουν- και υπάρχει όριο, αυτό είναι ξεκάθαρο- εάν έχουμε πλοία ας φέρουμε βοήθεια με αυτόν τον τρόπο. Το πλοίο που πήγε από την Κύπρο στην Γάζα ήταν από ιδιωτικό οργανισμό, από ισπανική ΜΚΟ που παρέχει φαγητό στη Γάζα».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να τονωθεί το «κανάλι» του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. «Εάν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, είναι καλύτερο από το τίποτα. Είναι θετική πρωτοβουλία. Αλλά την ίδια ώρα, ο τρόπος να περάσει στη Γάζα όση βοήθεια χρειάζεται θα ήταν ανοίγοντας τα χερσαία σύνορα. Είναι σαν να την βοήθεια από αέρος» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι θα ήταν ευκολότερο να προσγειωθεί αεροπλάνο αλλά είναι κλειστό το αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο σημείο που πέφτει η βοήθεια. Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι « κατά τον ίδιο τρόπο ζητάμε από το Ισραήλ να ανοίξει λιμάνι και εκεί η Κύπρος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και ευχαριστώ την Κύπρο που είχε την ιδέα και ξεκίνησε να λειτουργεί».

Υπογράμμισε επίσης ότι «όλοι οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς όρους και κανείς δεν πρέπει να κάνει παζάρια με τις ζωές των αμάχων». Παράλληλα, μιλώντας για την Αϊτή μίλησε για «τυπικό παράδειγμα αποτυχημένου κράτους στα χέρια συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος». Συνέκρινε επίσης την χώρα με τη Γάζα λέγοντας ότι και εκεί «βλέπουμε ετην ανάπτυξη συμμοριών, βλέπουμε την ανάπτυξη δυνάμεων που εκμεταλλεύονται τη φρικτή κατάσταση. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια, πρέπει να αποκαταστήσουμε την ανθρώπινη στήριξη» για να μην μετατραπεί η Γάζα σε Αϊτή της Μεσογείου.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News