Κόσμος Δευτέρα 29/01/2024, 19:05
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ συνεχίζει τη χρηματοδότηση της UNRWA

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα»

Η ΕΕ συνεχίζει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέσω οργανώσεων-εταίρων σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΕ στην οποία, όπως, επισημαίνεται ότι επί του παρόντος, δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση για την UNRWA έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για την επικείμενη χρηματοδότηση της UNRWA υπό το πρίσμα των πολύ σοβαρών καταγγελιών που διατυπώθηκαν στις 24 Ιανουαρίου σχετικά με τη συμμετοχή του προσωπικού της UNRWA στις ειδεχθείς επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα με βάση το αποτέλεσμα της έρευνας που ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ και τα μέτρα που θα ληφθούν. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πληροφορίες που παρέσχε η UNRWA, καθώς και για την έναρξη της έρευνας.

Η ΕΕ αναμένει από την UNRWA να συμφωνήσει στη διενέργεια ελέγχου από ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που θα διοριστούν από την ΕΕ, ώστε να επανεξεταστεί η αξιολόγηση κατά πυλώνες, με ειδική έμφαση στα συστήματα ελέγχου που είναι αναγκαία για την πρόληψη της πιθανής συμμετοχής του προσωπικού της σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Αναμένει επίσης την ενίσχυση του Τμήματος Εσωτερικών Ερευνών της UNRWA (DIOS), το οποίο είναι καίριας σημασίας εν προκειμένω.

Τέλος, η ΕΕ σημειώνει ότι «θα πρέπει όσο το δυνατόν νωρίτερα να ελεγχθεί το σύνολο του προσωπικού της UNRWA, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Να μη διακοπεί η χρηματοδότηση του UNRWA ζητά ο ΟΗΕ – Δέσμευση για τιμωρία των υπευθύνων

UNRWA: Γιατί μπήκε στο στόχαστρο η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες

Βρετανία, Ιταλία και Φινλανδία διακόπτουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News