Κόσμος Κυριακή 28/01/2024, 17:30
ΚΟΣΜΟΣ

Να μη διακοπεί η χρηματοδότηση του UNRWA ζητά ο ΟΗΕ – Δέσμευση για τιμωρία των υπευθύνων

Οι περικοπές της UNRWA θα επιδεινώσουν την κρίση πείνας σημειώνουν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Να μη διακοπεί η χρηματοδότηση του UNRWA ζητά ο ΟΗΕ – Δέσμευση για τιμωρία των υπευθύνων

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητάνε από τις χώρες που ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη χρηματοδότηση της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, υποσχόμενοι να τιμωρήσουν οποιονδήποτε εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται η βοήθεια για περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα.

Τουλάχιστον εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία, έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι δώδεκα από τους 13.000 υπαλλήλους της στη Γάζα συμμετείχαν στο μακελειό της 7ης Οκτωβρίου.

«Αν και κατανοώ τις ανησυχίες τους -εγώ ο ίδιος τρομοκρατήθηκα από αυτές τις κατηγορίες- απευθύνω έντονη έκκληση στις κυβερνήσεις που έχουν αναστείλει τις συνεισφορές τους να εγγυηθούν, τουλάχιστον, τη συνέχιση των εργασιών της UNRWA», δήλωσε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, υποσχόμενος να θέσει προ των ευθυνών του «κάθε υπάλληλο του ΟΗΕ που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές ενέργειες».

Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ποινική δίωξη, μια σπάνια κίνηση στο πλαίσιο του παγκόσμιου οργανισμού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού απολαμβάνει λειτουργική ασυλία, αν και ο Guterres έχει την εξουσία να την άρει.

Ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της UNRWA, κάλεσε επίσης τις χώρες να «επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους πριν η UNRWA αναγκαστεί να αναστείλει την ανθρωπιστική δράση της». Μια έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Με τις ροές βοήθειας, όπως τρόφιμα και φάρμακα, στην περιοχή να είναι πολύ λιγότερες από τα επίπεδα πριν από τη σύρραξη, οι θάνατοι από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν καθώς και ο κίνδυνος λιμού αυξάνονται, λένε αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, από τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν εξαρτηθεί από τη βοήθεια που παρέχει η UNRWA, συμπεριλαμβανομένου περίπου ενός εκατομμυρίου που έχουν διαφύγει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς καταφεύγοντας στις εγκαταστάσεις της.

Παρατηρητές και εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας δήλωσαν ότι η κίνηση των δωρητών θα επιδεινώσει την πείνα.

«Δωρητές, μην αφήνετε τα παιδιά να λιμοκτονήσουν για τις αμαρτίες μερικών μεμονωμένων εργαζομένων στην παροχή βοήθειας», δήλωσε ο Jan Egeland, Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων. Ο διορισμένος από τον ΟΗΕ εμπειρογνώμονας για το δικαίωμα στην τροφή Michael Fakhri προειδοποίησε ότι οι περικοπές χρηματοδότησης σημαίνουν ότι ο λιμός είναι πλέον αναπόφευκτος στη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την οργή τους για τις περικοπές χρηματοδότησης.

«Συνηθίζαμε να λέμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει έναν πόλεμο λιμού εναντίον μας παράλληλα με τον πόλεμο της καταστροφής του, τώρα οι χώρες που ανέστειλαν τη βοήθεια προς την UNRWA δήλωσαν ότι είναι εταίροι σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Yamen Hamad, ο οποίος ζει σε ένα σχολείο που λειτουργεί η UNRWA στο Deir Al-Balah στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μετά τη φυγή του από τη βόρεια Γάζα.

Μακροχρόνια διαμάχη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε έκπληκτος από την κίνηση να διακοπεί η χρηματοδότηση της UNRWA και δήλωσε ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα δεινά για τους Παλαιστίνιους.

«Συνδέεται αυτή η ενέργεια με την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας που χρησιμοποιείται κατά των αμάχων στη Γάζα; Αυτά είναι ερωτήματα που μπορούμε να συνεχίσουμε να θέτουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ρόλος της UNRWA επικρίνεται εδώ και καιρό από το Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τη Χαμάς εδώ και χρόνια – ισχυρισμό που η υπηρεσία αρνείται.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Israel Katz ζήτησε το Σάββατο να αντικατασταθεί η υπηρεσία και κάλεσε περισσότερες χώρες να μειώσουν τη χρηματοδότηση. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Farhan Haq αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα στις παρατηρήσεις του Katz, αλλά δήλωσε ότι η UNRWA έχει συνολικά ένα ισχυρό ιστορικό.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ηγείται μιας καταπιεστικής εκστρατείας κατά του οργανισμού. «Η εκστρατεία αποσκοπεί στην εκκαθάριση του ζητήματος των Παλαιστινίων προσφύγων…», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Sami Abu Zuhri δήλωσε ότι οι ισραηλινές κατηγορίες κατά της UNRWA αποτελούν πρόκληση για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Παρασκευής που διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δώσει δημοσίως λεπτομέρειες σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή μελών του προσωπικού της UNRWA στην επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο Guterres δήλωσε ότι 12 μέλη του προσωπικού είχαν εμπλακεί και ότι εννέα είχαν απολυθεί, ένας ήταν νεκρός και οι ταυτότητες των άλλων δύο αποσαφηνίζονταν.

Δεν υπήρξαν άμεσες ενδείξεις ότι οι χώρες θα εισακούσουν την έκκληση του ΟΗΕ να αποκαταστήσουν τη βοήθεια. Ωστόσο, η Νορβηγία και η Ιρλανδία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον οργανισμό.

Το Ισραήλ έχει ασκήσει έντονη κριτική στα Ηνωμένα Έθνη και ιδίως στον Guterres από τις αρχές του πολέμου. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Eli Cohen δήλωσε στις 14 Νοεμβρίου ότι ο Guterres δεν ήταν κατάλληλος για επικεφαλής του οργανισμού, λέγοντας ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να καταδικάσει τη Χαμάς και ήταν πολύ κοντά στο Ιράν.

Η UNRWA ιδρύθηκε για να βοηθήσει τους πρόσφυγες του πολέμου του 1948 κατά την ίδρυση του Ισραήλ και παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο.

Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, η UNRWA πάλευε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και προειδοποιούσε ότι βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πολλά από τα 13.000 μέλη του προσωπικού της είναι οι ίδιοι πρόσφυγες και τουλάχιστον 150 έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γκουτέρες: Θα λογοδοτήσει όποιος εργαζόμενος του ΟΗΕ εμπλέκεται σε τρομοκρατικές ενέργειες

Netanyahu: Στόχος μας παραμένει η εξάλειψη της Χαμάς στη Γάζα

UNRWA: Γιατί μπήκε στο στόχαστρο η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News