Κόσμος Σάββατο 27/01/2024, 16:51
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία, Ιταλία και Φινλανδία διακόπτουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα

Βρετανία, Ιταλία και Φινλανδία διακόπτουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ στη Γάζα

Η Βρετανία, η Ιταλία και η Φινλανδία έγιναν το Σάββατο οι τελευταίες από μία σειρά χωρών που διακόπτουν προσωρινά τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μετά τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της συμμετείχε στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η UNRWA, που ιδρύθηκε για να βοηθήσει τους πρόσφυγες του πολέμου του 1948 κατά την ίδρυση του Ισραήλ, παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο. Βοηθά περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας, που ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια, και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν ήδη διακόψει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA εμπλέκονται στη διασυνοριακή επίθεση. Ο οργανισμός έχει ξεκινήσει έρευνα για αρκετούς υπαλλήλους που διέκοψαν τους δεσμούς μαζί τους.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως ισραηλινή εκστρατεία κατά της UNRWA και η μαχητική οργάνωση Χαμάς καταδίκασε την καταγγελία των συμβάσεων των εργαζομένων «βάσει πληροφοριών που προέρχονται από τον σιωνιστικό εχθρό».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι διακόπτει προσωρινά τη χρηματοδότηση της UNRWA όσο οι κατηγορίες εξετάζονται και σημείωσε ότι το Λονδίνο είχε καταδικάσει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ως ειδεχθή τρομοκρατία.

Νωρίτερα και η ιταλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWAμ κίνηση που έκανε γνωστή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Antonio Tajani με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους συμμάχους της Ιταλίας είχαν ήδη λάβει την ίδια απόφαση.

Την διακοπή της χρηματοδότησης της Unrwa ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Ο Hussein al-Sheikh, επικεφαλής του πολιτικού οργανισμού-ομπρέλα των Παλαιστινίων, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), δήλωσε ότι η διακοπή της στήριξης επιφέρει μεγάλους πολιτικούς και ανθρωπιστικούς κινδύνους.

«Καλούμε τις χώρες που ανακοίνωσαν την παύση της υποστήριξής τους προς την UNRWA να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους», δήλωσε στο X.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News