Κόσμος Παρασκευή 26/01/2024, 21:09
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Νέα έρευνα για την εξαγορά της εφημερίδας Telegraph από τα ΗΕΑ

Βρετανία: Νέα έρευνα για την εξαγορά της εφημερίδας Telegraph από τα ΗΕΑ

Η Βρετανία διέταξε την Παρασκευή νέα έρευνα για το σχέδιο εξαγοράς της εφημερίδας Telegraph το οποίο υποστηρίζεται από το Άμπου Ντάμπι, παρεμβαίνοντας για δεύτερη φορά μετά την αναθεώρηση της συμφωνίας από την Redbird IMI για να διασκεδάσει τις ανησυχίες για ξένη παρέμβαση σε μία από τις παλαιότερες ημερήσιες εφημερίδες της χώρας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να παρέμβει στην εξαγορά για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ζητώντας από τη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της χώρας, την CMA, και την εποπτική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom να εξετάσουν κατά πόσον η βελτιωμένη συμφωνία της RedBird IMI θα επηρέαζε την ελευθερία της έκφρασης και την εγκυρότητα της ειδησεογραφίας.

«Αυτό γίνεται σε συνέχεια των πληροφοριών που έλαβε το υπουργείο μου αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες η Redbird IMI έχει προβεί σε αλλαγές στην εταιρική δομή των δυνητικών εξαγοράζουσων οντοτήτων του ομίλου Telegraph Media Group, και αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα Σχετική Κατάσταση Συγχώνευσης», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός μέσων ενημέρωσης Lucy Frazer.

Η RedBird IMI προέβη σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον τρόπο με τον οποίο θα εξαγόραζε την Telegraph και τον τίτλο που ανήκει στον Όμιλο, τον Spectator, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν η CMA και η Ofcom υποβάλουν την έκθεσή τους για την αρχική συμφωνία.

Οι ρυθμιστικές αρχές θα υποβάλουν την έκθεσή τους για τη συμφωνία έως τις 11 Μαρτίου.

Η εταιρεία, η οποία υποστηρίζεται από τον βασιλιά των Εμιράτων και ιδιοκτήτη της Manchester City, σεΐχη Mansour bin Zayed Al Nahyan, δήλωσε ότι η τροποποίηση της εταιρικής δομής έγινε για να αποσαφηνιστεί ότι δεν θα είχε καμία διοικητική συμμετοχή ούτε θα επενέβαινε στο περιεχόμενο του εντύπου».

Οι τίτλοι θα ανήκουν πλέον σε μια νέα αγγλική εταιρεία, της οποίας η RedBird IMI (της οποίας επικεφαλής είναι το πρώην στέλεχος του CNN Jeff Zucker) είναι ετερόρρυθμος εταίρος. Η τροποποίηση προκάλεσε την επίπληξη της υπουργού μέσων ενημέρωσης Lucy Frazer, η οποία δήλωσε ότι δεν ήταν «ευνοϊκή για την πλήρη και ορθή λειτουργία της διαδικασίας».

Τα περιουσιακά στοιχεία τυπικά εξακολουθούν να ανήκουν στην οικογένεια Barclay, αφού η RedBird IMI συνέβαλε στην αποπληρωμή του χρέους της ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών (1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) προς την Lloyds Bank για να τερματιστεί μια μακροχρόνια διαμάχη.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Το ταμείο επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι μπαίνει στην Telegraph

Βρετανία: Ανησυχία βουλευτών για το επενδυτικό σχήμα που ενδιαφέρεται για την Telegraph

Τα χρέη, οι γόνοι και η κακή διαχείριση: Πώς αποδομείς μια επιχειρηματική αυτοκρατορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News