Κόσμος Δευτέρα 11/03/2024, 22:35
ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Ακόμη μία χώρα στη στροφή της Ευρώπης προς την ακροδεξιά

Πορτογαλία: Ακόμη μία χώρα στη στροφή της Ευρώπης προς την ακροδεξιά

Η ραγδαία επέλαση της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη έγινε αισθητή και στην Πορτογαλία το βράδυ των εκλογών της Κυριακής, καθώς το κόμμα Chega είδε την υποστήριξή του να αυξάνεται σημαντικά και οι έδρες του στη βουλή να τετραπλασιάζονται. 

Το κεντροδεξιό κόμμα AD κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση, κερδίζοντας τους Σοσιαλιστές, των οποίων τα ποσοστά κατέρρευσαν. 

Ωστόσο, το ακροδεξιό Chega έχει προσελκύσει όλη την προσοχή καθώς κέρδισε την τρίτη θέση με 48 έδρες στη βουλή από 12 πριν από μόλις δύο χρόνια. 

Παρότι έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες, το AD δεν έχει πλειοψηφία στη βουλή, που σημαίνει ότι η Πορτογαλία οδεύει προς μία κυβέρνηση μειοψηφίας που θα αναγκάζεται να συμβιβάζεται σε βασικές πολιτικές προκειμένου να εξασφαλίζζει την υποστήριξη των άλλων κομμάτων. 

Αυτό όμως θα δυσκολέψει την κυβέρνηση να προωθήσει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που ο πρόεδρος του AD Λουί Μοντενέγκρο υποστήριζε ότι χρειάζονται για την ισχυροποίηση της οικονομίας, την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. 

Μία από τις βασικές υποσχέσεις του είναι η μείωση των φόρων. Σχεδιάζει να μειώσει τον φόρο εισοδήματος, τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή και φόρους για την αγορά κατοικιών για τους νέους. Ο Μοντενέγκρο θέλει επίσης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση αυξάνοντας την προσφορά και μειώνοντας τη γραφειοκρατία. 

Ορισμένα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες. 

«Η κρίσιμη στιγμή για τη μελλοντική κυβέρνηση θα είναι η ψήφιση του Οκτωβρίου για την έγκριση του επόμενου προϋπολογισμού, που θα χρειαστεί ο Μοντενέγκρο να συμβιβαστεί με το Chega ή με άλλα μικρότερα κόμματα του κέντρου ή της αριστεράς», αναφέρει ο Ρικάρντο Φερέιρα Ρέις, διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας και Δημοσκοπήσεων στο Portuguese Catholic University.

Δεν είναι όμως μόνο η έγκριση των πολιτικών του στο κοινοβούλιο, αλλά και θέμα επιβίωσης. Εάν η ιστορία είναι οδηγός, πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση. Τα τελευταία 50 χρόνια της δημοκρατίας στην Πορτογαλία, μόνο δύο κυβερνήσεις μειοψηφίας κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους. 

Ακόμη ένα ερώτημα είναι με ποιό κόμμα θα συμμαχήσει η κεντροδεξιά για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η καλύτερη επιλογή είναι το Chega, καθώς οι έδρες θα δώσουν στον Μοντενέγκρο την πλειοψηφία που χρειάζεται. Ωστόσο, έχει αποκλείσει την όποια συμφωνία του χαρακτηρίζοντάς το ρατσιστικό και ξενοφοβικό. 

Portugal Election Sees Country Shift to the Right

Chega gained seats, Socialists lost seats

Source: Portugal’s Home Affairs Ministry

Η άνοδος του Chega, στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης που παρατηρείται σε χώρες, όπως Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, λαμβάνει χώρα μόλις τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, όπου τα λαίκιστικά κόμματα αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά. Ο Ventura έχει δημιουργήσει δεσμούς με άλλα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, όπως το Vox στη γειτονική Ισπανία. 

Αυτό αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που κατηγορούν τις διαδοχικές κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις για αυτό που θεωρούν συστημική διαφθορά στην Πορτογαλία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News