Κόσμος Πέμπτη 21/09/2023, 21:50
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Η μετανάστης με τα «σκληρά» σύνορα που θέλει να γίνει πρωθυπουργός

Ολλανδία: Η μετανάστης με τα «σκληρά» σύνορα που θέλει να γίνει πρωθυπουργός

Αφού εξασφάλισε τον έλεγχο του κόμματος που ηγήθηκε ο Μαρκ Ρούτε για 17 χρόνια, η Dilan Yesilgoz-Zegerius επικεντρώνεται στο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, η Yesilgoz-Zegerius θα είναι επίσης η πρώτη που θα κατέχει αυτό το αξίωμα έχοντας έρθει στη χώρα ως πρόσφυγας. Το πιο αντιφατικό στις πολιτικές της, η δέσμευσή της να πατάξει τους μετανάστες.

Αυτή η σκληρή γραμμή που ακολουθεί το ολλανδικό κυβερνών κόμμα του έχει ήδη προκαλέσει σωρεία προβλημάτων. Ήταν μια μάχη για την πολιτική ασύλου που τορπίλισε την τέταρτη διαδοχική κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε τον Ιούλιο, αναγκάζοντας τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της χώρας να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική.

Γεννημένη στην Τουρκία, η Yesilgoz-Zegerius δεν είναι η μόνη δεξιά Ευρωπαία πολιτικός που δεσμεύεται να κάνει πιο αυστηρά τα σύνορα καθώς η αναμέτρηση με λαϊκιστές αντιπάλους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθώς οι εκλογές πλησιάζουν. Οι ξένες αφίξεις είναι το κλειδί για να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Bloomberg, η 46χρονη υποψήφια για το αξίωμα του πρωθυπουργού είπε ότι οι πολιτικές ασύλου του έθνους δεν «έχουν νόημα».

Σε μια μικρή χώρα της οποίας οι κάτοικοι περιλαμβάνουν πλέον πάνω από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, το σύστημα ασύλου πρέπει να δώσει προτεραιότητα στους «αληθινούς πρόσφυγες» σε βάρος των οικονομικών μεταναστών, είπε.

Με αυτόν τον τρόπο, σηματοδοτεί την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με εταίρους στα δεξιά κόμματα μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου. Αν και το VVD (Κόμμα του Λαού για τη Δημοκρατία) είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι θα κέρδιζε μόνο το ένα τρίτο από τις 76 έδρες που είναι απαραίτητες για την πλειοψηφία, εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν σήμερα.

Σύμφωνα με τα «μαθηματικά» του διαλυμένου ολλανδικού κοινοβουλίου, η Yesilgoz-Zegerius εξακολουθεί να έχει μια ισχυρή ευκαιρία στο δρόμο για την κορυφή. Στο κόμμα που προηγείται ελαφρώς από το δικό της είναι επικεφαλης ένας δεξιός βουλευτής που μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει τον εαυτό του από το θώκο του πρωθυπουργού, ενώ οι αντίπαλοι στην Αριστερά μπορεί να μην έχουν αρκετές έδρες χωρίς μεταξύ τους συνεργασίες. 

Ο Αριστερός υποψήφιος με την υψηλότερη θέση είναι ο Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος ηγείται μιας συμμαχίας μεταξύ των κομμάτων της Πράσινης Αριστεράς και των Εργατικών, και ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα για να αναλάβει τον ρόλο.

Σήμερα, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των κατοίκων της χώρας είτε γεννήθηκαν στο εξωτερικό είτε έχουν γονέα που ήταν αλλοδαπός, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Η έκκληση του ακροδεξιού νομοθέτη Geert Wilders να αποκλειστούν οι Μαροκινοί από τη χώρα είναι μια «αηδιαστική» πρόταση, δήλωσε η Yesilgoz-Zegerius. Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ακροδεξιό βουλευτή για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Δεν θέλω να αποκλείσω κανέναν ψηφοφόρο», είπε. «Οπότε, δεν ξεκινάω αποκλείοντας κόμματα».

Γεννημένη από Κούρδους-Τούρκους γονείς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία όταν ήταν παιδί, η Yesilgoz-Zegerius λέει ότι η στάση της για τη μετανάστευση είναι απολύτως συνεπής με την καταγωγή της. «Αν ερχόμουν σήμερα στην Ολλανδία ως πρόσφυγας, δεν υπήρχε περίπτωση ένα οκτάχρονο κορίτσι να είχε την ίδια ευκαιρία να γίνει υπουργός όπως εγώ», είπε.

Επιπλέον, στη συνέντευξή της υπογράμμισε ότι θαυμάζει την ικανότητα του προκατόχου της, του Ρούτε, να σχηματίζει συμμαχίες. Υπάρχουν κάποια στοιχεία αυτής της ευελιξίας και στο δικό της βιογραφικό. Παιδί συνδικαλιστή, ξεκίνησε την καριέρα της στα Αριστερά, με θητείες στα Σοσιαλιστικά, Εργατικά και Πράσινα κόμματα πριν βρει στέγη στο VVD.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Συνάντηση Ρούτε με τον βασιλιά για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα παραιτηθεί λόγω ασυμφωνίας στην πολιτική ασύλου

Ολλανδία: Σχηματίσθηκε κυβέρνηση με τον Μ. Ρούτε πρωθυπουργό για τέταρτη φορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News