Κόσμος Δευτέρα 10/01/2022, 14:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Σχηματίσθηκε κυβέρνηση με τον Μ. Ρούτε πρωθυπουργό για τέταρτη φορά

Ολλανδία: Σχηματίσθηκε κυβέρνηση με τον Μ. Ρούτε πρωθυπουργό για τέταρτη φορά

Η τέταρτη κυβέρνηση του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, η επονομαζόμενη «Ρούτε IV» ανέλαβε σήμερα καθήκοντα, 299 ημέρες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και έναν χρόνο μετά την παραίτηση του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει αριθμό ρεκόρ σε συμμετοχή γυναικών σε 14 από τις 29 θέσεις υπουργών και υφυπουργών. Από τους 20 υπουργούς, οι 10 είναι γυναίκες.

Ενας από τους σημαντικότερους υπουργικούς θώκους, του υπουργού Οικονομικών, ανατέθηκε στην Ζίγκριντ Κάαγκ. Η νέα υπουργός Οικονομικών, πρώην διπλωμάτης, ενδεχομένως θα αμβλύνει τις εντάσεις με τις Βρυξέλλες, καθώς η Ολλανδία ανήκει, μαζί με την Αυστρία, την Δανία και την Σουηδία, στις τέσσερις «σφιχτότερες» χώρες, οπαδούς της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που επιτίθενται συχνά κατά των χωρών μελών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο επονομαζόμενος και «Τεφλόν» για την ικανότητά του να παραμένει στην εξουσία παρά τα σκάνδαλα και τις πολιτικές κρίσεις, ο Μάρτ Ρούτε είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι μέλημα της κυβέρνησής του θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός έχει υποσχεθεί γενναιόδωρες δημόσιες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους τομείς της στέγης, των παιδικών σταθμών και της εκπαίδευσης, δίνοντας όμως προτεραιότητα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει εκτινάξει σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα στην Ολλανδία.

Η νέα ολλανδική κυβέρνηση έχει την πρόθεση της κατασκευής δύο πυρηνικών σταθμών και προβλέπει να δαπανήσει 35 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίοδο 10 ετών στην κλιματική αλλαγή που συνιστά σοβαρή απειλή για την Ολλανδία, το ένα τρίτο του εδάφους της οποίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η Ολλανδία αποκτά για πρώτη φορά υπουργό Κλίματος και Ενέργειας, τον 34χρονο Ρομπ Γέτεν και η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι την Παρασκευή αν μπορεί να χαλαρώσει το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου, με το κλείσιμο των περισσότερων δημοσίων χωρών, παρά το νέο κύμα της επιδημίας.

Αν και στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν τα τέσσερα κόμματα που συμμετείχαν και στον προηγούμενο που κυβέρνησε από το 2017, χρειάσθηκε σχεδόν 10 μήνες για την επίτευξη νέας συμφωνίας μετά τις εκλογές της 17ης Μαρτίου 2021. Τελικά τα κόμματα έφθασαν σε συμφωνία τον περασμένο μήνα, η οποία προβλέπει ότι θα αφήσουν πίσω την λιτότητα των πολλών τελευταίων ετών, αντικαθιστώντας την με σειρά δημοσίων δαπανών που τροφοδοτούνται από τα χαμηλά επιτόκια.

Οι δημόσιες επενδύσεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη ενός πολύ επιφυλακτικού κοινού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, έπειτα από έναν χρόνο πολιτικών τριβών και αμφισβήτησης των πολιτικών αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Μαρκ Ρούτε ως πρωθυπουργού και ως πολιτικού έχει υποχωρήσει.

Τους τελευταίους μήνες, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είχαν βίαιη κατάληξη και πολλοί υπουργοί έχουν λάβει θανατικές απειλές. Ο λαϊκιστής ακροδεξιός και κορονοσκεπτικιστής Τιερί Μποντέ έγινε εκπρόσωπος της εξέγερσης που κατέληξε στις βίαιες ταραχές του περασμένου χρόνου, ενώ μαχητικός αντιεμβολιαστής συνελήφθη πρόσφατα να κραδαίνει αναμμένο πυρσό μπροστά στο σπίτι της υπουργού Ζίγκριντ Κάαγκ.

moneyreview.gr με πληφορορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News