Κόσμος Τετάρτη 20/01/2021, 15:48
ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρώτα 15 διατάγματα του Τζο Μπάιντεν

Ποιες οι πρώτες κινήσεις του 78χρονου προέδρου

Τα πρώτα 15 διατάγματα του Τζο Μπάιντεν

Επισήμως καθήκοντα αναλαμβάνει σήμερα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ετοιμάζεται να υπογράψει άμεσα συνολικά 15 προεδρικά διατάγματα, με στόχο την επίλυση των πλέον επείγουσας σημασίας ζητημάτων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, από τις πρώτες κινήσεις του 78χρονου Δημοκρατικού είναι η ακύρωση πολλών αποφάσεων της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο περιορισμός της εισόδου πολιτών από μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, καθώς και η κατασκευή νέους τείχους στα νότια σύνορα με το Μεξικό.

Παράλληλα, τα προεδρικά διατάγματα θα αφορούν και βασικές διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση φυσικών αποστάσεων σ’ όλα τα ομοσπονδιακά κτήρια.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ταυτόχρονα, στον άμεσο σχεδιασμό του Μπάιντεν βρίσκεται και η ανακούφιση όσων πολιτών πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι, αναμένονται άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καταβολή του ενοικίου στέγασης, αλλά και την ενίσχυση όσων εργάζονται για να αποπληρώσουν φοιτητικά δάνεια.

Πρόκειται κυρίως, για μέτρα, τα οποία αφορούν το μορατόριομ στο ύψος του μηνιαίο ενοικίου, αλλά και το «πάγωμα» της πληρωμής τόκων για τα φοιτητικά δάνεια έως τουλάχιστον τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δράσεις θα αναληφθούν και στο πεδίο του περιβάλλοντος, με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών να προετοιμάζεται για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισιών, η οποία αφορά την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Τέλος, αναμένεται η αναθεώρηση των κατώτερων επιτρεπτών ορίων για τις εκπομπές ρύπων στα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News