Κόσμος Πέμπτη 7/01/2021, 22:19
ΗΠΑ

Ασφυκτικές πιέσεις για καθαίρεση Τραμπ

Ασφυκτικές πιέσεις για καθαίρεση Τραμπ

Αυξάνονται πλέον ασφυκτικά οι φωνές μέσα στο Κογκρέσο που ζητούν την καθαίρεση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με άμεση ενεργοποίηση της τροπολογίας 25 του αμερικανικού Συντάγματος και με σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο πλέον να αντιδρά και να ασκεί πιέσεις για αποπομπή του Τραμπ από την εξουσία. 

Την άμεση καθαίρεση Τραμπ ζητά η Πελόζι

«Ανάγκη ύψιστης σημασίας» αποκάλεσε την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο και τους υποστηρικτές του για συμμετοχή σε ένα «αποτυχημένο πραξικόπημα».

Η Πελόζι κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει αμέσως στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να κηρύξει τον Ντόναλντ Τραμπ «ακατάλληλο» να κυβερνήσει, λέγοντας ότι ελπίζει να έχει την απάντηση του αντιπροέδρου «σήμερα». Αν ο Πενς δεν το πράξει, το Κογκρέσο «μπορεί να είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαδικασίες πρότασης μομφής», πρόσθεσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής.

Η Πελόζι είπε ότι ο Τραμπ διέπραξε μια «στασιαστική πράξη», χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ επικίνδυνο άνθρωπο», και γι΄αυτό δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι πρόεδρος, είπε. 

Πρόταση μομφής κατά Τραμπ

Κατηγορητήριο για πρόταση μομφής κατά του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχαν αρχίσει ήδη να ετοιμάζουν κάποιοι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές με σκοπό την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, μετά την χθεσινή βίαιη εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντέιβιντ Σίσιλιν. «Διανέμονται άρθρα κατηγορίας που ετοιμάσαμε ο βουλευτής Τεντ Λιου, ο βουλευτής Ράσκιν και εγώ για να απομακρύνουμε από το αξίωμα τον πρόεδρο», είπε ο Σίσιλιν.

Λίγο ενωρίτερα, ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία είχε ζητήσει από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο Ντόναλντ Τραμπ. Εάν δεν το πράξει, δήλωσε, τότε το Κογκρέσο πρέπει να αρχίσει μία διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα με σκοπό την καθαίρεσή του. «Αυτό που συνέβη χθες στο αμερικανικό Καπιτώλιο ήταν μια ανταρσία εναντίον των ΗΠΑ, που υποκινήθηκε από τον πρόεδρο», δήλωσε ο Σούμερ σε ανακοίνωσή του.

Παραίτηση της υπουργού Μεταφορών

Το υπουργικό συμβούλιο Τραμπ είχε την πρώτη απώλεια, καθώς υπέβαλε την παραίτησή της η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Ελέιν Τσάο, σύζυγος του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, στον απόηχο των τελευταίων γεγονότων. Η παραίτησή της λαμβάνει χώρα μετά την αποχώρηση πολλών άλλων επιτελών της αμερικανικής προεδρίας, που δεν είχαν όμως υπουργικό αξίωμα, καθώς και την αποστασιοποίηση από τις θέσεις Τραμπ στενών συνεργατών του.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για επίθεση κατά της δημοκρατίας

Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την εισβολή στο Καπιτώλιο επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, λέγοντας ότι την υποκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για μια από τις «σκοτεινότερες ημέρες» στην ιστορία των ΗΠΑ. Σε ομιλία του από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, αποκάλεσε «εγχώριους τρομοκράτες» τους υποστηρικτές του Τραμπ που μπήκαν δια της βίας στο κτίριο. Ο Τραμπ «υποδαύλισε μια επίθεση χωρίς έλεος εναντίον των θεσμών» και επιχείρησε να χρησιμοποιήσει έναν όχλο «για να φιμώσει τις φωνές των Αμερικανών ψηφοφόρων», τόνισε, επισημαίνοντας με νόημα ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι οι αντιρατσιστές διαδηλωτές θα είχαν «πολύ διαφορετική» αντιμετώπιση σε σύγκριση με τους οπαδούς του Τραμπ που έσπειραν το χάος στην Ουάσινγκτον. «Αν ήταν μια διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter, θα τους είχαν αντιμετωπίσει πολύ διαφορετικά από το νευριασμένο πλήθος που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι αλήθεια και είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News