Κόσμος Τετάρτη 20/01/2021, 15:43
ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ

Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ

Η θητεία του ως του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής του, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους, αποχωρώντας από το Λευκό Οίκο.  Και πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό το «αντίο» να μην είναι οριστικό. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος επιβιβάστηκε στο προεδρικό ελικόπτερ και μεταφέρθηκε στη Βάση Άντριους, για την αποχαιρετιστήρια τελετή. 

Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ-1
AP

 

Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ-2
AP

 

Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ-3
AP

Η τελετή ορκωμοσίας 

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος που δεν παρευρίσκεται στην ορκωμοσία του διαδόχου του από το 1869.

Ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί στις 12 τοπική ώρα στην Ουάσιγκτον, εν μέσω αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας, έπειτα από την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Η τελετή ορκωμοσίας θα «περιφρουρείται» από περίπου 25.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ οι αρχές ασφαλείας έχουν απαγορεύσει την παρουσία πολιτών, υπό τον φόβο επανάληψης όσων πρωτοφανών επεισοδίων έλαβαν χώρα ανήμερα των Θεοφανείων.

Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η Καμάλα Χάρις θα καταστεί η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος της χώρας. Το «παρών» στην ορκωμοσία θα δώσουν τρεις πρώην πρόεδροι- ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Μπους.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επίσης θα παραβρεθεί στην τελετή.

Κατά την πρώτη ημέρα των καθηκόντων του, ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει 15 προεδρικά διατάγματα, ανάμεσα στα οποία:

Η ακύρωση της απόφασης αποχώρησης από τη Συμφωνία των Παρισιών

Η ακύρωση της προεδρικής άδειας για την κατασκευή του αγωγού Keystone XL Pipeline, στην οποία αντιτίθενται περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες ιθαγενών

Η ανάκληση των πολιτικών του Τραμπ για τη μετανάστευση και την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση φυσικών αποστάσεων για όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στα ομοσπονδιακά κτήρια

Ο τερματισμός των περιορισμών στις αφίξεις πολιτών από μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας  

«Θα παλεύω πάντα για εσάς»

Μιλώντας από τη Βάση Άντριους, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε «να παλεύει πάντα» και ευχήθηκε στην επόμενη κυβέρνηση  «καλή τύχη».

«Είστε καταπληκτικοί άνθρωποι. Αυτή είναι μία σπουδαία, σπουδαία χώρα. Είναι η μεγαλύτερη τιμή μου και προνόμιο που ήμουν πρόεδρός σας», είπε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα παλεύω πάντα για εσάς. Θα παρακολουθώ. Θα ακούω και θα σας πω ότι το μέλλον αυτής της χώρας ποτέ δεν ήταν καλύτερο. Εύχομαι στη νέα κυβέρνηση καλή τύχη και καλή επιτυχία. Πιστεύω ότι θα έχουν μεγάλη επιτυχία. Έχουν τα θεμέλια να κάνουν κάτι πραγματικά θεαματικό», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τα παιδιά του λέγοντας: «Ο κόσμος δεν έχει ιδέα πόσο σκληρά δούλεψε αυτή η οικογένεια. Θα μπορούσαν να έχουν μία πολύ ευκολότερη ζωή, αλλά έκαναν μία φανταστική δουλειά».

Επίσης, ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς, τη σύζυγό του Κάρεν Πενς και το Κογκρέσο.

Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ-4
AP

Δεν διάβασε την ομιλία

Σύμφωνα με το CNN, οι συνεργάτες του Τραμπ είχαν ετοιμάσει μία ομιλία που περιελάμβανε αναφορές στην επόμενη κυβέρνηση και μιλούσε για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Ωστόσο, ο Τραμπ πέταξε την ομιλία και επέλεξε να αυτοσχεδιάσει.

Η Μελάνια Τραμπ

«Το να είμαι η Πρώτη Κυρίας σας ήταν η μεγαλύτερη τιμή για εμένα. Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Θα είστε στις σκέψεις και τις προσευχές μου. Ο Θεός να σας ευλογεί. Ο Θεός να ευλογεί τις οικογένειές σας. Και ο Θεός να ευλογεί αυτό το υπέροχο έθνος. Σας ευχαριστώ», είπε η Μελάνια Τραμπ μιλώντας στη Βάση Άντριους.

«My Way»

Έπειτα από την αποχαιρετιστήρια τελετή, το Air Force One απογειώθηκε από τη Βάση Άντριους με το «My Way» του Σινάτρα να παίζει από τα μεγάφωνα. Το προεδρικό αεροσκάφος θα μεταφέρει τον Τραμπ και τη σύζυγό του στη Φλόριντα.

Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ-5
AP

Άφησε σημείωμα

Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ άφησε σημείωμα για το διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, όπως συνηθίζεται. Το περιεχόμενό του δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό.

Είναι μία νέα ημέρα 

«Είναι μία νέα ημέρα στην Αμερική», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν. 

Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ-6

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News