Κόσμος Σάββατο 16/01/2021, 09:25
ΗΠΑ

Μία διαφορετική προεδρική ορκωμοσία, εν μέσω πανδημίας και αναβρασμού

Μία διαφορετική προεδρική ορκωμοσία, εν μέσω πανδημίας και αναβρασμού

Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου

Μετά από ένα ταραχώδες δεκαήμερο που σημαδεύτηκε από την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο και έφερε την δεύτερη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος και θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα προέδρου την ερχόμενη εβδομάδα. Η ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ και της εκλεγμένης αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις την ερχόμενη Τετάρτη θα είναι από πολλές απόψεις διαφορετική σε σχέση με αντίστοιχες τελετές του παρελθόντος, κι αυτό για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλλει η πανδημία ή με τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Μία διαφορετική προεδρική ορκωμοσία, εν μέσω πανδημίας και αναβρασμού-1
Φωτ. AP

 

Οι τελετές προεδρικής ορκωμοσίας ακολουθούν έναν σταθερό σχεδιασμό ασφαλείας, ωστόσο τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο έχουν εντείνει την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Το FBI προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέων διαδηλώσεων, ωθώντας αξιωματούχους να αυξήσουν την ασφάλεια και να «σφραγίσουν» μεγάλα τμήματα της Ουάσιγκτον, θέτοντας την αμερικανική πρωτεύουσα υπό αυστηρή επιτήρηση. Τον σχεδιασμό ασφαλείας έχουν αναλάβει οι μυστικές υπηρεσίες, συνεπικουρούμενες από περίπου 15.000 μέλη της Εθνοφρουράς, αλλά και χιλιάδες αστυνομικούς, όπως μεταδίδει το BBC.

Η πρόβα της τελετής που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Κυριακή αναβλήθηκε εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια, σύμφωνα με το Politico, και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα. Η μετάβαση του εκλεγμένου προέδρου με τρένο από το Ντέλαγουερ, όπου είναι το γραφείο του, στην αμερικανική πρωτεύουσα επίσης ακυρώθηκε σύμφωνα με το Associated Press.

Για λόγους ασφαλείας ανακοινώθηκε ακόμη πως το «National Mall», το μεγάλο πάρκο μπροστά από το Καπιτώλιο, θα είναι κλειστό για το κοινό εν όψει της ορκωμοσίας. Οι έχοντες διαπιστεύσεις θα μπορούν να εισέρχονται στην περιοχή όπου κατά παράδοση συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί για να παρακολουθήσουν τις τελετές ορκωμοσίας. Ο ίδιος ο Μπάιντεν πάντως δήλωσε λακωνικά πως αισθάνεται ασφαλής να ορκιστεί δημοσίως.

Μία διαφορετική προεδρική ορκωμοσία, εν μέσω πανδημίας και αναβρασμού-2
Φωτ. AP

Κι ενώ οι απερχόμενοι πρόεδροι είθισται να παρίστανται στις τελετές ορκωμοσίας των διαδόχων τους, στην επικείμενη ορκωμοσία τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε με ανάρτησή του στο Twitter ότι δεν σκοπεύει να παραστεί στην τελετή. Σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος, ο Τραμπ θα αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον το πρωί της 20ης Ιανουαρίου και θα μεταβεί στο θέρετρό του στο Μαρ Α Λάγκο της Φλόριντα, όπου σχεδιάζει να εγκατασταθεί.

Κάποιοι υποστηρικτές του έχουν προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και σχεδιάζουν μια εικονική «δεύτερη τελετή ορκωμοσίας» για τον Τραμπ την ώρα που ο Μπάιντεν θα δίνει τον όρκο του στο Σύνταγμα. Πάνω από 68.000 άτομα έχουν δηλώσει στο Facebook ότι θα συμμετέχουν στην ηλεκτρονική εκδήλωση σε ένδειξη στήριξης στον Τραμπ.

Σε άλλο μήκος κύματος από τον Τραμπ, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει δηλώσει πως θα παραστεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το BBC, μόνο τρεις πρόεδροι στην αμερικανική πολιτική ιστορία – ο Τζον Άνταμς, ο Τζον Κουίνσι Άνταμς και ο Άντριου Τζόνσον -επέλεξαν να μην παραστούν στις ορκωμοσίες των διαδόχων τους.

Μία διαφορετική προεδρική ορκωμοσία, εν μέσω πανδημίας και αναβρασμού-3
Φωτ. AP

 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Ουάσιγκτον θα πλημμύριζε με εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς που είθισται να συρρέουν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας. Περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες έφτασαν στην Ουάσιγκτον όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε για την πρώτη του θητεία το 2009. Ωστόσο, φέτος, λόγω της πανδημίας η συμμετοχή θα είναι αρκετά περιορισμένη, όπως ανέφερε η ομάδα του Μπάιντεν, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα, έκκληση που επανέλαβαν και οι αρχές της Ουάσιγκτον στον απόηχο και της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν πάντως μπροστά στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ακολουθώντας την παράδοση που ξεκίνησε με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981.

Στις τελετές ορκωμοσίας διατίθενται εισιτήρια για θέσεις καθήμενων ή για θέσεις κοντά στην εξέδρα ή κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν ο νέος πρόεδρος και αντιπρόεδρος, ενώ το υπόλοιπο μέρος του ‘National Mall’ μένει ανοιχτό για το υπόλοιπο κοινό. Στο παρελθόν, δίνονταν έως και 200.000 εισιτήρια, αλλά φέτος λόγω της πανδημίας μόνο 1.000 εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα.

Από την τελετή δεν θα λείπει πάντως το καλλιτεχνικό στοιχείο, καθώς – όπως ανακοινώθηκε – η θερμή υποστηρίκτρια του Μπάιντεν Lady Gaga θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα συμμετέχει στη μουσική παράσταση. Μετά την ορκωμοσία θα ακολουθήσει μία ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή που θα μεταδοθεί από μεγάλα αμερικανικά δίκτυα με παρουσιαστή τον Τομ Χανκς και με τη συμμετοχή των Μπον Τζόβι, Ντέμι Λοβάτο και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.

Mε πληροφορίες από BBC, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News