Κόσμος Πέμπτη 10/08/2023, 20:47
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απελευθερώνει Αμερικανούς σε αντάλλαγμα για Ιρανούς και 6 δισ. δολάρια

Το Ιράν συμφώνησε με τις ΗΠΑ να απελευθερώσει πέντε φυλακισμένους Αμερικανούς που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία, με αντάλλαγμα αρκετούς φυλακισμένους Ιρανούς και το «ξεπάγωμα» περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το Ιράν απελευθερώνει Αμερικανούς σε αντάλλαγμα για Ιρανούς και 6 δισ. δολάρια

Το Ιράν συμφώνησε με τις ΗΠΑ να απελευθερώσει πέντε φυλακισμένους Αμερικανούς που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία, με αντάλλαγμα αρκετούς φυλακισμένους Ιρανούς και το «ξεπάγωμα» περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελούσαν έσοδα από το ιρανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη συμφωνία, τους οποίους επικαλούνται οι New York Time.

Στην πρώτη φάση της συμφωνίας, που επιτυγχάνεται μετά από περισσότερα από δύο χρόνια σιωπηλών διαπραγματεύσεων, το Ιράν μετέτρεψε σε κατ’ οίκον περιορισμό την κράτηση πέντε πολιτών με αμερικανο-ιρανική υπηκοότητα, σύμφωνα με τον δικηγόρο ενός εκ των κρατουμένων. 

Ανάμεσα στους Αμερικανούς κρατούμενους είναι οι Σιαμάκ Ναμαζί, Εμαντ Σαργί και Μόραντ Ταμπάζ, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί «με αβάσιμες κατηγορίες για κατασκοπεία», σύμφωνα με τους New York Times.

Τα ονόματα των άλλων δεν ανακοινώθηκαν, κατόπιν σχετικής επιθυμίας των οικογενειών τους. Πρόκειται για έναν επιστήμονα και έναν επιχειρηματία. 

Τέσσερις από τους κρατούμενους μεταφέρθηκαν την Πέμπτη από τη φυλακή Εβίν, ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα κράτησης στο Ιράν, σε ένα ξενοδοχείο στην Τεχεράνη, όπου θα κρατηθούν για αρκετές εβδομάδες μέχρι να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο, όπως δήλωσε ο Τζάρεντ Γκένσερ, ο δικηγόρος του κ. Ναμάζι.

Μια Αμερικανίδα κρατούμενη, είχε αφεθεί ελεύθερη σε κατ’ οίκον περιορισμό νωρίτερα.

«Ελπίζω ότι αυτό σημαίνει πως ο εφιάλτης του Σιαμάκ Ναμαζί και των άλλων κρατουμένων θα τελειώσει επιτέλους, αλλά δεν θα πανηγυρίσω μέχρι να απογειωθεί το αεροπλάνο από την Τεχεράνη», δήλωσε ο κ. Γκένσερ. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τώρα είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή να επιβεβαιώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα λάβει σε αντάλλαγμα το Ιράν, αλλά οι άνθρωποι με γνώση της συμφωνίας δήλωσαν ότι όταν επιτραπεί στους Αμερικανούς να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απελευθερώσει Ιρανούς υπήκοους που εκτίουν ποινές φυλάκισης για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Οι ΗΠΑ θα ξεπαγώσουν επίσης σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν στη Νότια Κορέα, τοποθετώντας τα κεφάλαια σε λογαριασμό στην κεντρική τράπεζα του Κατάρ, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Ο λογαριασμός θα ελέγχεται από την κυβέρνηση του Κατάρ, και θα ρυθμίζεται έτσι ώστε το Ιράν να μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα μόνο για να πληρώσει προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, όπως φάρμακα και τρόφιμα.

Η συμφωνία με το Ιράν είναι η τελευταία σε μια σειρά από ανταλλαγές κρατουμένων υψηλού προφίλ που σχεδιάστηκαν μυστικά από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν στην πατρίδα τους Αμερικανοί, «που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι κρατούνται άδικα σε ξένες χώρες», σχολιάζουν οι NYT.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News