Κόσμος Κυριακή 11/12/2022, 18:25
ΚΟΣΜΟΣ

Ανήσυχος για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας

Ανήσυχος για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Κυριακή ότι όλα τα αραβικά κράτη που συνορεύουν με το Ιράν στον Κόλπο θα ενεργήσουν για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους στην περίπτωση που η Τεχεράνη αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Οι έμμεσες αμερικανο-ιρανικές συνομιλίες για τη διάσωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν, από το οποίο η Ουάσινγκτον αποχώρησε το 2018, σταμάτησαν τον Σεπτέμβριο. Ο επικεφαλής των πυρηνικών του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για μια πρόσφατη ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ενισχύει την πυρηνική βιομηχανία της.

«Εάν το Ιράν αποκτήσει ένα λειτουργικό πυρηνικό όπλο, όλα τα στοιχήματα έχουν χαθεί», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ σε συνέντευξη επί σκηνής στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πολιτικής στο Άμπου Ντάμπι, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου.

«Βρισκόμαστε σε έναν πολύ επικίνδυνο χώρο στην περιοχή… μπορείτε να περιμένετε ότι τα περιφερειακά κράτη θα κοιτάξουν σίγουρα για το πώς μπορούν να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια».

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά έχουν βαλτώσει με τις δυτικές δυνάμεις να κατηγορούν το Ιράν ότι εγείρει παράλογες απαιτήσεις και το ενδιαφέρον να στρέφεται στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και στις εσωτερικές ταραχές στο Ιράν για τον θάνατο υπό κράτηση της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Αν και το Ριάντ παρέμεινε επιφυλακτικό για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες αναβίωσης του συμφώνου υπό τον όρο ότι θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης και όχι τελικό σημείο για μια ισχυρότερη συμφωνία με την Τεχεράνη.

Οι σουνιτικές αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν πιέσει για μια ισχυρότερη συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες τους σχετικά με το πρόγραμμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του σιιτικού Ιράν και το δίκτυο περιφερειακών εντολοδόχων του.

«Τα σημάδια αυτή τη στιγμή δεν είναι δυστυχώς πολύ θετικά», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαϊζάλ.

«Ακούμε από τους Ιρανούς ότι δεν ενδιαφέρονται για ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, θα ήταν πολύ παρήγορο να μπορούμε να το πιστέψουμε αυτό. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαβεβαίωση σε αυτό το επίπεδο».

Το Ιράν λέει ότι η πυρηνική του τεχνολογία προορίζεται αποκλειστικά για αστικούς σκοπούς.

Ανώτερος αξιωματούχος των Εμιράτων δήλωσε το Σάββατο ότι υπάρχει η ευκαιρία να επανεξεταστεί «ολόκληρη η έννοια» του πυρηνικού συμφώνου, δεδομένου ότι σήμερα τα όπλα της Τεχεράνης βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τα δυτικά κράτη να κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε στόχους στην Ουκρανία. Το Ιράν και η Ρωσία αρνούνται τις κατηγορίες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News