Κόσμος Τετάρτη 5/07/2023, 21:26
ΚΟΣΜΟΣ

Τάνκερ ελληνικής ιδιοκτησίας δέχθηκε πυρά από το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό (βίντεο)

Τάνκερ ελληνικής ιδιοκτησίας δέχθηκε πυρά από το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό (βίντεο)

Το Ιράν επιχείρησε να καταλάβει δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Οταν συνέβη το περιστατικό, τα δυο πλοία διέσχιζαν διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

 

 

 

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου του Ναυτικού, Τίμοθι Χόκινς, «το σκάφος του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έβαλε κατά του ενός πλοίου».

Το τάνκερ που δέχθηκε πυρά φέρεται να είναι το Richmond Voyager. Πρόκειται για πλοίο ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο διαχειρίζεται η αμερικανική Chevron και πλέει υπό σημαία Μπαχαμών. Είναι μισθωμένο bareboat – χωρίς πλήρωμα δηλαδή – από την αμερικανική εταιρεία.

Ιράν: Βίντεο από την επίθεση με πυρά που δέχθηκε ελληνόκτητο τάνκερ-1

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος παρενοχλήθηκε σήμερα περί τις 6:00 π.μ. (τοπική ώρα) 20 ναυτικά μίλια από την πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ από ιρανική κορβέτα με πρόσχημα ατύχημα. Οι Ιρανοί ζήτησαν από το πλήρωμα να σταματήσει το πλοίο, το πλήρωμα ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε.

Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του ιρανικού ναυτικού άνοιξαν πυρ κατά του τάνκερ, με τον πλοίαρχο να καλεί σε βοήθεια δυτικά πλεούμενα στην περιοχή, όπου κινείτο καταδρομικό των ΗΠΑ. Οι Ιρανοί αποχώρησαν άμεσα από το σημείο.

Ιράν: Βίντεο από την επίθεση με πυρά που δέχθηκε ελληνόκτητο τάνκερ-2

Την πληροφορία μετέδωσε αρχικά η υπηρεσία ναυτικών πληροφοριών Ambrey. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, το δεξαμενόπλοιο που δέχθηκε πυρά πλέει υπό σημαία Μπαχαμών, είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και υπό αμερικανική διαχείριση.

Το Richmond Voyager βρισκόταν κοντά στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, όταν σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί μετά από προσέγγιση «ύποπτου σκάφους».

Το τάνκερ συνεχίζει το δρομολόγιό του, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την ανατολική Σαουδική Αραβία, σημειώνει το Reuters.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναφέρει ότι το Ιράν έχει καταλάβει τουλάχιστον πέντε εμπορικά πλοία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ έχει παρενοχλήσει αρκετά ακόμα. Πολλά από τα περιστατικά έχουν σημειωθεί μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, το στενό του Περσικού Κόλπου από όπου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου.

Ιράν: Βίντεο από την επίθεση με πυρά που δέχθηκε ελληνόκτητο τάνκερ-3

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, Ιρανοί κομάντος κατέλαβαν πετρελαιοφόρο με προορισμό τις ΗΠΑ στον Κόλπο του Ομάν. Το Ιράν δήλωσε ότι το δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε μετά από σύγκρουση με ιρανικό πλοίο, δεν έδωσε ωστόσο κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει το εν λόγω περιστατικό. Στο παρελθόν, το Ιράν έχει κατασχέσει εμπορικά πλοία με στόχο να τα χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί με τη Δύση.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News