Κόσμος Παρασκευή 12/05/2023, 19:36
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Ενίσχυση της άμυνας στον Κόλπο εξαιτίας των αυξημένων επιθέσεων του Ιράν σε εμπορικά πλοία

Λευκός Οίκος: Ενίσχυση της άμυνας στον Κόλπο εξαιτίας των αυξημένων επιθέσεων του Ιράν σε εμπορικά πλοία

«Το Ιράν έχει αυξήσει τις επιθέσεις του κατά της εμπορικής ναυτιλίας τους τελευταίους μήνες και το Πεντάγωνο θα αρχίσει να ενισχύει την αμυντική στάση στην περιοχή την Παρασκευή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ιράν παρενόχλησε, επιτέθηκε ή παρενέβη στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας 15 εμπορικών πλοίων με διεθνή σημαία», δήλωσε ο Kirby.

«Σήμερα, το υπουργείο Άμυνας θα προβεί σε μια σειρά κινήσεων για την ενίσχυση της αμυντικής μας στάσης στον Αραβικό Κόλπο», δήλωσε ο Kirby στους δημοσιογράφους.

Ο Kirby δήλωσε ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ θα παράσχει λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Ο αμερικανικός στρατός δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την κατάσχεση από το Ιράν ενός δεύτερου πετρελαιοφόρου μέσα σε μια εβδομάδα στα ύδατα του Κόλπου νωρίτερα αυτό το μήνα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε την απελευθέρωσή του στην τελευταία κλιμάκωση σε μια σειρά ενεργειών κατά εμπορικών πλοίων στα ύδατα του Κόλπου από το 2019.

Ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εδρεύει στο Μπαχρέιν δήλωσε στις 3 Μαΐου ότι το πετρελαιοφόρο Niovi με σημαία Παναμά κατασχέθηκε από το Ναυτικό του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ενώ περνούσε από τα Στενά του Ορμούζ. Το περιστατικό συνέβη λίγες ημέρες μετά την κατάσχεση από το Ιράν ενός πετρελαιοφόρου με σημαία Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο του Ομάν.

Ο Kirby δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα τις ενέργειες που απειλούν και παρεμβαίνουν στην εμπορική ναυτιλία και δεν θα επιτρέψουν σε ξένες δυνάμεις να θέσουν σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα στις πλωτές οδούς της Μέσης Ανατολής.

«Έχουμε δει επανειλημμένες ιρανικές απειλές, ένοπλες κατασχέσεις και επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που κινούνται στις διεθνείς πλωτές οδούς», δήλωσε.

Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών περνά από τα Στενά του Ορμούζ, μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τα δεξαμενόπλοια που κατέσχεσε το Ιράν

Η Ε.Ε. καταδικάζει την εκτέλεση του Ιρανοσουηδού Χαμπίμπ Σαάμπ

Ιράν: Κατάσχεση δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News