Κόσμος Σάββατο 6/05/2023, 13:30
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ε.Ε. καταδικάζει την εκτέλεση του Ιρανοσουηδού Χαμπίμπ Σαάμπ

Η Ε.Ε. καταδικάζει την εκτέλεση του Ιρανοσουηδού Χαμπίμπ Σαάμπ

Η Σουηδία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδίκασε σήμερα την εκτέλεση στο Ιράν του Ιρανοσουηδού Χαμπίμπ Σαάμπ για «τρομοκρατία».

«Η θανατική ποινή είναι μια απάνθρωπη και μη αναστρέψιμη τιμωρία και η Σουηδία, όπως και η υπόλοιπη ΕΕ, καταδικάζει την επιβολή της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε στο Twitter ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

Ο Χαμπίμπ Φαρατζολάχ Σαάμπ κρίθηκε ένοχος για το ότι ήταν ηγέτης οργάνωσης η οποία θεωρήθηκε υπεύθυνη για επιθέσεις συμπεριλαμβανομένης αυτής σε στρατιωτική παρέλαση το 2018 που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο για «διαφθορά επί της γης», ένα αδίκημα που τιμωρείται με θάνατο με βάση τους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους του Ιράν.

Η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την ποινή του στις 12 Μαρτίου, μια απόφαση που καταδικάστηκε από τη Σουηδία. «Η θανατική ποινή είναι μια απάνθρωπη τιμωρία…και η Σουηδία, όπως η υπόλοιπη ΕΕ, καταδικάζει την επιβολή της κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», είχε δηλώσει ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

«Η θανατική ποινή του Χαμπίμπ Σαάμπ…στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαρακάτ αλ-Νιντάλ, εκτελέστηκε σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων της ιρανικής δικαιοσύνης Mizan Online. 

Οι εκτελέσεις στο Ιράν γίνονται συνήθως δια απαγχονισμού νωρίς το πρωί.

Το Ιράν εκτελεί περισσότερους καταδικασμένους από οποιαδήποτε άλλη χώρα με εξαίρεση την Κίνα, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που έχουν υπολογίσει σε 582 τον αριθμό των απαγχονισμών το 2022.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News