Κόσμος Παρασκευή 5/05/2023, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Rishi Sunak: Θα συνεισφέρουμε 100 εκατ. δολ. στο Ταμείο Αμαζονίου της Βραζιλίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει μαζί με τις ΗΠΑ στη δωρεά στο εμβληματικό πρόγραμμα της Βραζιλίας για την προστασία του Αμαζονίου, την ώρα που ο πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva πιέζει να σταματήσει η παράνομη αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030.

Rishi Sunak: Θα συνεισφέρουμε 100 εκατ. δολ. στο Ταμείο Αμαζονίου της Βραζιλίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια (80 εκατομμύρια λίρες) στο Ταμείο του Αμαζονίου, μια διεθνή πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Βραζιλίας που δημιουργήθηκε το 2008, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Rishi Sunak κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Παρασκευή με τον Lula στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος Joe Biden δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο 500 εκατομμύρια δολάρια για να συνεισφέρει στο Ταμείο και ένας αυξανόμενος αριθμός εθνών επιδιώκει τώρα να συμμετάσχει στον αγώνα της Βραζιλίας για τη διατήρηση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι θα επενδύσουμε στο Ταμείο σας για τον Αμαζόνιο, και αυτό γίνεται λόγω της ηγεσίας και των προσπαθειών σας», δήλωσε ο Sunak κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Βραζιλία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέες συνεισφορές στο Ταμείο, το οποίο ξεκίνησε κατά την πρώτη προεδρία του Lula και ιστορικά υποστηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Γερμανία και τη Νορβηγία. 

Το Ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται επί του παρόντος περίπου 740 εκατομμύρια δολάρια, σταμάτησε να λειτουργεί το 2019, όταν η Γερμανία και η Νορβηγία πάγωσαν τις συνεισφορές ως απάντηση στις περιβαλλοντικές πολιτικές του πρώην προέδρου Jair Bolsonaro. Συνεχίστηκε με την ανάληψη των καθηκόντων του Lula τον Ιανουάριο και έχει γίνει επίκεντρο των προσπαθειών του αριστερού ηγέτη να θέσει την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News