Κόσμος Σάββατο 18/02/2023, 14:35
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Δυναμικό comeback με πέντε εκατομμύρια συμμετοχές στο Καρναβάλι

Βραζιλία: Δυναμικό comeback με πέντε εκατομμύρια συμμετοχές στο Καρναβάλι

Το Ρίο ντε Τζανέιρο θα υποδεχθεί περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα στους εορτασμούς του Καρναβαλιού αυτό το Σαββατοκύριακο, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Βραζιλίας μετά από δύο χρόνια αναστολής των εορτασμών λόγω Covid-19.

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας, οι εορταστικές εκδηλώσεις του Ρίο, ακυρώθηκαν εντελώς το 2021 και πραγματοποιήθηκαν μόνο σε περιορισμένη μορφή πέρυσι, καθώς ο ιός δεν είχε τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

Οι γεμάτες γιορτές φέτος θα είναι μια ευκαιρία να τονωθεί η οικονομία του κύριου τουριστικού προορισμού της Βραζιλίας και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της διεθνούς φήμης της χώρας, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται μετά την πανδημία, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ρίο, Εντουάρντο Πάες.

«Πριν από δύο χρόνια, πίστευα ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να οργανώσω ξανά Καρναβάλι», είπε σε συνέντευξή του, καθώς καλλιτέχνες περπατούσαν με ξυλοπόδαρα και μια μπάντα χάλκινων ήταν έτοιμη να αρχίσει ρυθμούς σάμπα.

Για τον Πάες, στενό σύμμαχο του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα, οι ετήσιες αυτές εκδηλώσεις αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να απομακρυνθεί από την κληρονομιά του κοινωνικά συντηρητικού πρώην προέδρου Ζαίρ Μπολσονάρου, ο οποίος είναι γνωστό ότι δεν του άρεσε το Καρναβάλι παρά το ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του σταδιοδρομίας στην πόλη.

«Πρέπει να γιορτάσουμε αυτό που συνέβη στη Βραζιλία τον περασμένο χρόνο, τις προηγούμενες εκλογές. Η δύναμη της χώρας για να προχωρήσουμε», είπε ο 53χρονος Πάες. Σημείωσε επίσης ότι οι μέρες των ξέφρενων πάρτι στους δρόμους και των εκθαμβωτικών παρελάσεων των σχολών σάμπα όχι μόνο θα ενισχύσουν την οικονομία του Ρίο, αλλά και θα «χτίσουν» τη διεθνή επωνυμία της Βραζιλίας.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας «είχαμε όλες τις πιθανές κρίσεις που θα μπορούσαμε να είχαμε στη Βραζιλία», είπε ο πολιτικός, ο οποίος έχει πάνω από 700.000 οπαδούς στο Twitter.

Ο Πάες γνώρισε και την άνοδο και την πτώση. Οι δύο πρώτες του θητείες ως δήμαρχος (2009-2016) έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια που η χώρα εξακολουθούσε να επωφελείται από την άνθηση των εμπορευμάτων με δισεκατομμύρια δολάρια να εισρέουν στην πόλη για επενδύσεις του ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων δύο χρόνια μετά.

Ωστόσο, οι υψηλές τιμές των ακινήτων είχαν καταρρεύσει μέχρι το κλείσιμο των αγώνων του 2106, ένας πρόεδρος παραπέμφθηκε, ενώ έρευνα για διαφθορά παγίδευσε κορυφαίους πολιτικούς και επιχειρηματίες. 

Μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια, ο Πάες επέστρεψε στα καθήκοντά του το 2021, αναλαμβάνοντας μια πόλη που είχε πληγεί σκληρά από τον Covid στη Βραζιλία. Ο αντίκτυπος της πανηδμίας είχε φέρει στην επιφάνεια πολλά από τα μακροχρόνια προβλήματα του Ρίο: οι άστεγοι και η εγκληματικότητα είναι διαδεδομένα και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε πολή κακή κατάσταση σε μεγάλα τμήματα της πόλης.

Τώρα, στην τρίτη του θητεία, ο Πάες επιδιώκει να αναζωογονήσει το ερηρωμένο κέντρο της πόλης, προσφέροντας πιστώσεις και κίνητρα στους κατασκευαστές να επαναχρησιμοποιήσουν τα ακίνητα ή να χτίσουν συγκροτήματα διαμερισμάτων στην περιοχή. Μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης είναι αναξιοποίητο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News