Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 14:54
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιράν: Κατάσχεση δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ

Η ενέργεια αποδίδεται σε αντίποινα για δέσμευση ιρανικού αργού από τις αμερικανικές αρχές

Ιράν: Κατάσχεση δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ

Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων δέσμευσε το Ιράν στα στενά του Ορμούζ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, τοπική ώρα. Πρόκειται για το υπέρ-δεξαμενόπλοιο (VLCC) Niovi, που συνδέεται   με την ναυτιλιακή εταιρεία Smart Tankers. Σύμφωνα με κύκλους της ναυτιλιακής, το δεξαμενόπλοιο ήταν τους τελευταίους μήνες δεξαμενησμένο για συντηρήσεις και μετά την ολοκλήρωση τους, την Τετάρτη, καθώς έπλεε χωρίς φορτίο, δεσμεύτηκε από δυνάμεις του Ιράν.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν στην Καθημερινή και το MR πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις προκειμένου να διαφυλάξουν τα ελληνικά συμφέροντα, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους.

Διεθνείς ναυτιλιακές πηγές αποδίδουν την ενέργεια της Τεχεράνης σε αντίποινα για την προ εβδομάδος σύλληψη σε διεθνή ύδατα, κατόπιν εντάλματος που εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή των Ηνωμένων Πολιτειών, δεξαμενόπλοιου, επίσης ελληνικών συμφερόντων (Suez Rajan της Empire Navigation συμφερόντων Στ. Μόλαρη), που φέρεται να μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο. Εξάλλου λίγες μέρες από το περιστατικό με το Suez Rajan οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν, επικαλούμενες σύγκρουση με τοπικό αλιευτικό και άλλο δεξαμενόπλοιο, τουρκικών κατά πληροφορίες συμφερόντων, το Advantage Sweet.

Ιράν: Κατάσχεση δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στα Στενά του Ορμούζ-1

Φωτογραφία του δεξαμενόπλοιου Niovi κατά τη στιγμή της σύλληψης του από τις ιρανικές αρχές που έδωσε στην δημοσιότητα το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το TradeWinds, που επικαλείται τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων Equasis, ιδιοκτήτης του Niovi είναι η Grand Financing Co,  η οποία εδρεύει στον Πειραιά και συνδέεται με την Smart Tankers, συμφερόντων του ομίλου Δ. Μπακού και Γ. Καϋμενάκη.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων τα «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» μαζί με τα πληρώματα τους παρέμειναν δεσμευμένα από την Τεχεράνη για έξι σχεδόν μήνες. Αιτία για αυτό το περιστατικό ήταν πάλι η σύλληψη αλλού δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ιρανικό αργό από τις ελληνικές αρχές κατόπιν αμερικανικής προσφυγής. Χρειάστηκε τελικά να αναστραφεί η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων και να αφεθεί το δεξαμενόπλοιο που είχαν πιάσει οι ελληνικές αρχές πριν προχωρήσουν οι Ιρανοί στην απελευθέρωση των «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι το VLCC Niovi χωρητικότητας 309.164 dwt (κατασκευής 2005) περικυκλώθηκε από σκάφη γρήγορης επίθεσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν γύρω στις 6:20 π.μ. τοπική ώρα, αφού είχε φύγει από το Ντουμπάι και κατευθυνόταν προς τη Φουτζέιρα. Τα ιρανικά πλοία ανάγκασαν το σκάφος να αντιστρέψει την πορεία του προς τη Φουτζέιρα και προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν.

«Η συνεχιζόμενη παρενόχληση των πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας στα περιφερειακά ύδατα είναι αδικαιολόγητες, ανεύθυνες και αποτελούν παρούσα απειλή για την ασφάλεια της θάλασσας και την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η κατάσχεση του Niovi έγινε έξι ημέρες μετά την κατάσχεση 159.000 dwt Advantage Sweet (κατασκευής 2012) από το Ιράν. Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε τότε ότι το δεξαμενόπλοιο αυτό χτύπησε ένα ιρανικό αλιευτικό σκάφος, αλλά αρκετές πηγές ανέφεραν ότι η κατάσχεση ήταν αντίποινα για την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να εκδώσει εντολή κατάσχεσης του Suez Rajan (κατασκευής 2011) χωρητικότητας 159.000 dwt, το οποίο φέρεται να μετέφερε Ιρανικό πετρέλαιο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι ήταν η 15η περίπτωση ιρανικών δυνάμεων να παρενοχλούν, να επιτίθενται ή να παρεμβαίνουν σε εμπορικά πλοία τα τελευταία δύο χρόνια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατάληψη τάνκερ από το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ

Ελεύθεροι οι ναυτικοί και τα ελληνικά τάνκερ από το Ιράν

Απελευθερώνονται οι ναυτικοί από το Ιράν μετά από τρεις μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News