Κόσμος Τρίτη 12/01/2021, 16:22
ΚΟΣΜΟΣ

Από μέσα Φεβρουαρίου στην Ε.Ε. το εμβόλιο της AstraZeneca

Από μέσα Φεβρουαρίου στην Ε.Ε. το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα μέσα του Φεβρουαρίου, είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος, αφότου η φαρμακευτική κατέθεσε αίτημα για την έγκρισή του.

Η European Medicines Agency ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει τα αποτελέσματα του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και θα μπορούσε να εκδώσει την απόφασή της ενδεχομένως και στις 29 Ιανουαρίου. Το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται στη Βρετανία από τις αρχές Ιανουαρίου.

«Εάν έχουμε την επιτυχή έγκριση για το συμβόλαιο της AstraZeneca, ελπίζουμε ότι δύο εβδομάδες μετά την έγκριση, η AstraZeneca θα μπορεί να κάνει την πρώτη παράδοση», είπε η Σάντρα Γκαλίνα, γενική διευθύντρια για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων της Κομισιόν.

«Και σκέφτονται για δύο παραδόσεις το μήνα, αλλά όλα αυτά είναι υπό εξέταση, πρέπει να τα συζητήσουμε με τις χώρες μέλη», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να αγοράσει έως και 400 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca. Ένα από τα πλεονεκτήματα του σκευάσματος είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε απλά ψυγεία και όχι στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτεί το εμβόλιο της Pfizer.

Αυτό θα είναι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται στην Ε.Ε., αφού Ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech από τα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ εκείνο της Moderna έλαβε το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα.

Τα πρώτα εμβόλια της Moderna άρχισαν να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. από τη Δευτέρα.

Η Γκαλίνα απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται η Κομισιόν γιατί δεν αγόρασε περισσότερα εμβόλια, καθώς το σχετικό πρόγραμμα εμφανίζει καθυστερήσεις σε πολλές χώρες της Ε.Ε. «Και πάλι, μου προκαλεί εντύπωση η συζήτηση για το γιατί δεν αγοράσαμε περισσότερα. Αγοράσαμε όσα προσφέρονταν. Δεν διαπραγματεύεσαι μόνο τις ποσότητες, διαπραγματεύεσαι μία συγκεκριμένη ποσότητα για εκείνη τη στιγμή, ώστε να έχουμε όλες τις ποσότητες που μπορούν να παραχθούν», εξήγησε η Γκαλίνα, που ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News