Κόσμος Κυριακή 2/07/2023, 22:53
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία στο Λος Άντζελες διεκδικώντας νέα ΣΣΕ

ΗΠΑ: Σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία στο Λος Άντζελες διεκδικώντας νέα ΣΣΕ

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία της Νότιας Καλιφόρνιας προχώρησαν σε απεργία το πρωί της Κυριακής, λίγες ημέρες μετά τη λήξη των συμβάσεων με τους εργοδότες και τα ανεπίλυτα αιτήματα των εργαζομένων.

Οι κινητοποιήσεις σημειώθηκαν σε μεγάλα ξενοδοχεία στο Λος Άντζελες και σε όλο το νότιο τμήμα της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένων των JW Marriott και Ritz-Carlton στο κέντρο του Λος Άντζελες, κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο πλούσια σε τουρίστες Σαββατοκύριακα στις ΗΠΑ. 

Το Unite Here Local 11, ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί πάνω από 32.000 εργαζόμενους στη Νότια Καλιφόρνια και την Αριζόνα, δήλωσε ότι επιδιώκει ένα ταμείο στέγασης του εργατικού δυναμικού του ξενοδοχειακού κλάδου για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, καθώς και αυξημένες παροχές και μισθούς. 

«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε αυτά τα ξενοδοχεία και να φροντίζουμε τους επισκέπτες μας όσο διαρκεί αυτή η αναστάτωση», ανέφερε σε δήλωσή του ο Keith Grossman, ο οποίος εκπροσωπεί τη συντονιστική διαπραγματευτική ομάδα περισσότερων από 40 τοπικών ξενοδοχείων. «Αυτή η κίνηση ήταν αναμενόμενη». 

Η Νότια Καλιφόρνια έχει γίνει εστία εργατικών κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι πιέζουν για καλύτερους μισθούς και παροχές, από τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ που αποχωρούν από τις δουλειές τους μέχρι τους ηθοποιούς που διαφωνούν με τις συμβάσεις των στούντιο. Οι νίκες των λιμενεργατών, οι οποίοι τον περασμένο μήνα κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία και στα 29 λιμάνια της Δυτικής Ακτής, και των υπαλλήλων της σχολικής περιφέρειας του Λος Άντζελες, έδωσαν το έναυσμα στις τοπικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. 

«Ο κόσμος, αφού είδε τους δασκάλους να κερδίζουν, αφού είδε τους λιμενεργάτες να κερδίζουν, πιστεύει ότι και αυτοί μπορούν να κερδίσουν, έτσι ώστε όλοι όσοι εργάζονται στο Λος Άντζελες να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν στο Λος Άντζελες», δήλωσε σε συνέντευξη ο Kurt Petersen, συμπρόεδρος του Unite Here Local 11. 

Το συνδικάτο των ξενοδοχοϋπαλλήλων εξασφάλισε συμφωνία με το Westin Bonaventure Hotel and Suites, το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του Λος Άντζελες, μια μέρα πριν από τη λήξη της σύμβασης. Εν τω μεταξύ, άλλοι εργαζόμενοι και ξενοδοχεία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις συμφωνίες τους. Η Ομάδα Συλλογικών Διαπραγματεύσεων παραμένει έτοιμη για να συναντηθεί με το συνδικάτο όποτε οι ηγέτες του είναι διαθέσιμοι, δήλωσε ο Grossman.

«Θέλουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», δήλωσε ο Petersen. «Θέλουμε οι θέσεις εργασίας να μοιάζουν με αυτές που είχαν πριν από την πανδημία».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News