Καναδάς: Σε απεργία οι λιμενεργάτες στα μεγαλύτερα λιμάνια – Φόβοι για πληθωριστικές πιέσεις
Μια απεργία στα λιμάνια της ακτής του Ειρηνικού απειλεί να διαταράξει το εμπόριο εκατομμυρίων δολαρίων και να προσθέσει πληθωριστικές πιέσεις στην καναδική οικονομία.
Η Διεθνής Ένωση Λιμενεργατών και Αποθηκάριων που εκπροσωπεί περισσότερους από 7.000 λιμενεργάτες προχώρησε σε απεργία το πρωί του Σαββάτου, αφού οι διαπραγματεύσεις με ομοσπονδιακή διαμεσολάβηση κατά τη διάρκεια της νύχτας απέτυχαν.
Η απεργία θα επηρεάσει τις δραστηριότητες στους ναυτιλιακούς κόμβους της Βρετανικής Κολομβίας, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού του Βανκούβερ και του λιμανιού του Prince Rupert, του πρώτου και του τρίτου πιο πολυσύχναστων λιμανιών της χώρας. Τα λιμάνια αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές φυσικών πόρων και τις εισαγωγές πρώτων υλών και τροφίμων.
Η απεργιακή κινητοποίηση δείχνει ότι οι εργαζόμενοι είναι αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους για ανάκτηση της αγοραστικής δύναμης που έχασαν τα τελευταία δύο χρόνια. Η απεργία αυξάνει τις μισθολογικές πιέσεις και διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις και τις τιμές για τους καταναλωτές, ενώ δυνητικά ανακόπτει την πρόοδο στην υποχώρηση του πληθωρισμού.
Το ένα τέταρτο του συνόλου των εμπορεύσιμων αγαθών του Καναδά διακινείται μέσω αυτών των δυτικών λιμένων, αντιπροσωπεύοντας φορτίο αξίας άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (604 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) κάθε μέρα. Τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό θα έχουν αντίκτυπο στην υπόλοιπη οικονομία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Robin Guy, αντιπρόεδρος του Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
«Κάθε κομμάτι της καναδικής βιομηχανίας, αν μεταφέρει προϊόντα, το πιθανότερο είναι ότι θα έρθει από τα δυτικά», δήλωσε ο Guy. «Αυτό θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος επίσης θα δυσχεράνει την οικονομία και τις τσέπες των πολιτών».
Όσο περισσότερο διαρκεί η απεργία, τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχει στην οικονομία, σύμφωνα με τον Omar Allam, σύμβουλο παγκόσμιου εμπορίου και πρώην εμπορικό αξιωματούχο του Καναδά. Το 2021, μια απεργία στο λιμάνι του Μόντρεαλ, το δεύτερο μεγαλύτερο του Καναδά, οδήγησε σε απώλεια έως και 25 εκατ. δολαρίων Καναδά την ημέρα, και αυτή η απεργία θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο λόγω της κλίμακας των κινητοποιήσεων.
«Εδώ διακυβεύονται πολλά και είναι μεγάλη η δύναμη που έχουν οι λιμενεργάτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Allam. «Η ιστορία δείχνει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες και περιλαμβάνουν διακοπές των υπηρεσιών που θα μπορούσαν πραγματικά να επηρεάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων».
Το συνδικάτο είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να απεργήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τους εργοδότες για μια νέα σύμβαση, λέγοντας ότι «έχουν εξαντληθεί οι επιλογές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Η ILWU και η Ένωση Ναυτιλιακών Εργοδοτών της Βρετανικής Κολομβίας -η οποία εκπροσωπεί περίπου 49 εταιρείες προκυμαίας και διαχειριστές τερματικών σταθμών- βρίσκονται σε συνομιλίες από τον Φεβρουάριο για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης που θα αντικαταστήσει την παλιά που έληξε στις 31 Μαρτίου.
Σε απάντηση της ανακοίνωσης του συνδικάτου, η Ένωση δήλωσε ότι «παραμένουμε έτοιμοι να ασχοληθούμε εκ νέου με τους εργατικούς εταίρους μας μέσω της ομοσπονδιακής διαδικασίας διαμεσολάβησης, με την επιθυμία να επιτύχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία που θα κρατήσει τα λιμάνια μας σταθερά και τα αγαθά να ρέουν για τους Καναδούς».
moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News