Κόσμος Παρασκευή 21/04/2023, 16:14
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οι εργαζόμενοι αποκτούν αυτοπεποίθηση και αντιδρούν

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία

Γερμανία: Οι εργαζόμενοι αποκτούν αυτοπεποίθηση και αντιδρούν

Σήμερα Παρασκευή (21/04), πραγματοποιούνται στη Γερμανία νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε αεροδρόμια και τρένα, με τη μισθολογική διαμάχη των σιδηροδρομικών και τις διεκδικήσεις για καλύτερες αμοιβές και όρους εργασίας για τους υπαλλήλους στα αεροδρόμια, να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. «Τους τελευταίους μήνες, το συνδικάτο Ver.di καλούσε στη μία απεργία μετά την άλλη και σε συνεργασία με το συνδικάτο σιδηροδρομικών EVG παρέλυε την τοπική και υπεραστική κυκλοφορία», γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι απεργίες είναι τόσο σφοδρές, όπως αυτήν την Παρασκευή που Ver.di και EVG θέτουν αεροπλάνα και τρένα σε πλήρη ακινησία».

Η εφημερίδα του Μονάχου σχολιάζει πως «φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει στο γερμανικό εργατικό δυναμικό, το οποίο δεν αντιδρούσε ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος δούλευε πολύ, οι μισθοί πληρώνονταν, πολλοί ήταν ικανοποιημένοι. Αλλά από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στα ύψη, οι αντιδράσεις πληθαίνουν. Τώρα, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για υψηλότερους μισθούς και δεδομένης της σημαντικής έλλειψης προσωπικού, δρουν και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Ο επικεφαλής του Ver.di, Φρανκ Βέρνεκε, «είναι αυτός που έχει συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση του αγώνα για υψηλότερους μισθούς αυτούς τους μήνες. Είναι ένας επιθετικός συνδικαλιστής ηγέτης που θα μπορούσε να οργανώσει ακόμη περισσότερες απεργίες τα επόμενα χρόνια. […] Ο Βέρνεκε όμως γνωρίζει ότι παίρνει ρίσκο με τις επιθετικές απεργίες και απαιτήσεις που εκφράζει. Οι προσδοκίες των μελών του συνδικάτου βαραίνουν τους ώμους του και εκείνος τώρα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, πετυχαίνοντας σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις. Βέβαια, δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τους δήμους, τους εργοδότες των δημοσίων υπαλλήλων. Και κάποιοι λένε πως στα δημόσια ταμεία δεν υπάρχει απολύτως τίποτα», καταλήγει η SZ.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News