Κόσμος Δευτέρα 27/03/2023, 09:51
ΚΟΣΜΟΣ

Σε απεργιακό κλοιό η Γερμανία – Ακινητοποιημένα τρένα και αεροπλάνα

Σε απεργιακό κλοιό η Γερμανία – Ακινητοποιημένα τρένα και αεροπλάνα

Αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα τη Δευτέρα στη Γερμανία, προκαλώντας αναστάτωση στη χώρα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δεκαετίες. 

Οι 24ωρες απεργίες που προκήρυξαν το συνδικάτο Verdi και το σωματείο σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG έρχονται σε συνέχεια άλλων κινητοποιήσεων που έπληξαν μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες καθώς οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας μειώνουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. 

Δύο από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, αυτά του Μονάχου και της Φρανκφούρτης, ανέστειλαν πτήσεις, ενώ τα υπεραστικά σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν από τη γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων, Deutsche Bahn. 

Το συνδικάτο Verdi αντιπροσωπεύει περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μεταφορών και των αεροδρομίων, ενώ το σωματείο σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG αντιπροσωπεύει περίπου 230.000 υπαλλήλους στη Deutsche Bahn και σε εταιρείες λεωφορείων.

Ο Frank Werneke, επικεφαλής του συνδικάτου Verdi, ο οποίος μίλησε για τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών, είπε ότι οι κινητοποιήσεις αφορούν την διαβίωση εκατομμυρίων εργαζομένων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild am Sonntag.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο -καταγράφοντας αύξηση 9,3% από πέρυσι- καθώς οι πιέσεις στις τιμές τροφίμων επιμένουν. 

Ο πρόεδρος της EVG Martin Burkert δήλωσε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine ότι οι εργοδότες δεν έχουν υποβάλει κάποια βιώσιμη πρόταση για τους μισθούς και προειδοποίησε ότι είναι πιθανές περαιτέρω προειδοποιητικές απεργίες, ακόμη και μέσα στην περίοδο του Πάσχα.

Η Deutsche Bahn είπε την Κυριακή ότι η απεργία ήταν «εντελώς υπερβολική, αβάσιμη και χωρίς λόγο» και οι εργοδότες προειδοποιούν ότι οι υψηλότεροι μισθοί για τους εργαζόμενους στις μεταφορές θα οδηγούσαν σε υψηλότερους ναύλους και φόρους για να καλύψουν τη διαφορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News