Κόσμος Σάββατο 11/03/2023, 15:22
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι απεργίες για το Συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Συνεχίζονται οι απεργίες για το Συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

Η Γαλλία το Σάββατο βρίσκεται αντιμέτωπη με την έβδομη ημέρα διαδηλώσεων κατά των σχεδίων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εν μέσω συνεχιζόμενων κυλιόμενων απεργιών που έχουν επηρεάσει τα διυλιστήρια, τις δημόσιες μεταφορές και την αποκομιδή απορριμμάτων.

Ένας συνασπισμός γαλλικών συνδικάτων, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζει να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, το βασικό μέτρο της οποίας είναι αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, στα 64 έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έως και 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 200 πορείες σε όλη τη χώρα, ενώ η Γερουσία συνεχίζει να εξετάζει τη μεταρρύθμιση, ενώ πιθανή ψηφοφορία επί του κειμένου από την άνω βουλή του κοινοβουλίου αναμένεται μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10:00 π.μ. (11:00 ώρα Ελλάδος) στους δρόμους μεγάλων πόλεων, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια. Μια πορεία στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3:00 μ.μ. 

Την Τρίτη, 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις, η μεγαλύτερη συμμετοχή από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Τα συνδικάτα εκτιμούσαν το σύνολο σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο Μακρόν, ενώ μια ισχνή πλειοψηφία υποστηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωπος της TotalEnergies δήλωσε στο Reuters ότι οι απεργίες συνεχίζονται στα γαλλικά διυλιστήρια και τις αποθήκες της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, ενώ η δημόσια σιδηροδρομική εταιρεία SNCF δήλωσε ότι τα εθνικά και περιφερειακά δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν με προβλήματα το Σαββατοκύριακο.

Στο Παρίσι, τα σκουπίδια συνεχίζουν να συσσωρεύονται στους δρόμους, με τους κατοίκους να αναφέρουν την αυξανόμενη παρουσία αρουραίων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η κεντροδεξιά Γερουσία, η οποία ευθυγραμμίζεται με το κεντρώο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, το νομοσχέδιο θα εξεταστεί στη συνέχεια από κοινή επιτροπή νομοθετών της κάτω και της άνω Βουλής, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Εάν η επιτροπή συμφωνήσει επί ενός κειμένου, θα γίνει πιθανότατα τελική ψηφοφορία και στα δύο σώματα, αλλά, στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, όπου η κομματική πλειοψηφία του Μακρόν είναι σχετική, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας εξακολουθεί να φαίνεται αβέβαιο.

«Πολλά πράγματα μπορούν ακόμη να συμβούν την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο ραδιόφωνο Franceinfo η Μαριλίζ Λεόν, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του συνδικάτου CFDT, του μεγαλύτερου της χώρας. «Θα ψηφιστεί το κείμενο στην Εθνοσυνέλευση; Πρέπει να συσπειρωθούμε. Ή τώρα ή ποτέ».

Μια επιπλέον ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News