Κόσμος Τετάρτη 8/03/2023, 22:42
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συνεχίζονται την Πέμπτη οι απεργίες – Προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων και τα αεροπορικά ταξίδια

Γαλλία: Συνεχίζονται την Πέμπτη οι απεργίες – Προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων και τα αεροπορικά ταξίδια

Η κυκλοφορία των τρένων και των αεροπλάνων θα διαταραχθεί και πάλι στη Γαλλία την Πέμπτη και η αποκομιδή των απορριμμάτων σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, θα είναι αποσπασματική, καθώς οι απεργίες κατά της σχεδιαζόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης συνεχίζονται.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι η αλλαγή πολιτικής είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν θα χρεοκοπήσει.

Οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς, όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου και οι σιδηρόδρομοι, συνέχισαν να απεργούν την Τετάρτη και σχεδιάζουν να συνεχίσουν για το υπόλοιπο της εβδομάδας, αφού αριθμός ρεκόρ κατέβηκε στους δρόμους την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας πανεθνικής ημέρας απεργίας.

Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή, τόσο για τα εργατικά συνδικάτα όσο και για την κυβέρνηση, καθώς ο Μακρόν ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει το νέο συνταξιοδοτικό νόμο πριν από τον Απρίλιο.

Οι εργαζόμενοι της TotalEnergies ‍έλαβαν κατά πλειοψηφία την απόφαση να σταματήσουν την παραγωγή στο διυλιστήριο Feyzin κοντά στη Λυών, σκληραίνοντας τη στάση τους, η οποία μέχρι στιγμής δημιουργούσε προβλήματα μόνο τις μεταφορές στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του CGT, Eric Sellini, δήλωσε ότι το συνδικάτο, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γαλλίας, διαπραγματεύεται τώρα τις λεπτομέρειες για τον τρόπο οργάνωσης της διακοπής λειτουργίας με τη διοίκηση.

Ορισμένα παραρτήματα του CGT και του μικρότερου συνδικάτου FO συνεχίζουν τις απεργίες τους από την Τρίτη. Άλλα συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένου του CFDT, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, συμμετείχαν μόνο σε ειδικές ημέρες διαμαρτυρίας σε εθνικό επίπεδο, αν και όλα τα συνδικάτα αντιτίθενται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Οι αερομεταφορές θα συνεχίσουν να διαταράσσονται την Πέμπτη και την Παρασκευή, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον, με περίπου 20% λιγότερες πτήσεις στο κεντρικό αεροδρόμιο του Παρισιού, Roissy Charles-de-Gaulle, και μείωση κατά 30% στο Orly.

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η κυβέρνησή του ελπίζει να λάβει την υποστήριξη των συντηρητικών Les Republicains, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να παρακάμψει την κάτω Βουλή.

Η επόμενη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο έχει οριστεί για το Σάββατο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News