Κόσμος Τρίτη 28/03/2023, 22:33
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανείς απεργίες παρέλυσαν τη Γερμανία

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει από χθες μία από τις μαζικότερες γενικές απεργίες των τελευταίων ετών

Πρωτοφανείς απεργίες παρέλυσαν τη Γερμανία

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει από χθες μία από τις μαζικότερες γενικές απεργίες των τελευταίων ετών. Εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αστικές συγκοινωνίες προχώρησαν χθες σε εικοσιτετράωρη απεργία και διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις «παραλύοντας» τη χώρα. Οι διαδηλωτές ζητούν, ανάλογα με τους κλάδους στους οποίους εργάζονται, αύξηση των μισθών σχεδόν κατά 10% λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και του κόστους στην ενέργεια και στη διατροφή.

Σύμφωνα με τον Φρανκ Βέρνεκε, επικεφαλής του Ver.di, ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι στις μεταφορές έλαβαν μέρος στην απεργία της Δευτέρας. Το Ver.di εκπροσωπεί περισσότερους από 2.500.000 εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Από την απεργία επηρεάστηκαν τουλάχιστον 15 αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Φρανκφούρτης και του Αμβούργου, ενώ σύμφωνα με τη Γερμανική Ενωση Αεροδρομίων, 380.000 επιβάτες δεν μπόρεσαν χθες να ταξιδέψουν. Παράλληλα, το αεροδρόμιο του Μονάχου έκλεισε εντελώς τις πύλες του από την Κυριακή, με 200.000 επιβάτες να χάνουν τις πτήσεις τους.

Τρένα, πλοία, λεωφορεία

Οι εθνικοί σιδηρόδρομοι της χώρας επιπλέον «πάγωσαν» και δεν πραγματοποιήθηκε κανένα υπεραστικό δρομολόγιο, ενώ σε 7 από τα 16 κρατίδια δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε οι εσωτερικές διαδρομές σιδηροδρόμων και λεωφορείων. Το λιμάνι του Αμβούργου, το μεγαλύτερο της χώρας, ανέστειλε εντελώς τη λειτουργία του, με μεγάλα εμπορικά πλοία να μένουν ακινητοποιημένα.

To σπάνιο για τη Γερμανία κοινό μέτωπο που παρουσίασαν τα συνδικάτα σηματοδοτεί την κλιμάκωση μιας εντεινόμενης απαίτησης προς την κυβέρνηση για αύξηση των μισθών, η οποία έρχεται σε μια εποχή που ο πληθωρισμός αυξάνεται ραγδαία. Το Ver.di απαιτεί αύξηση 10,5% στους μηνιαίους μισθούς, ενώ το EVG, που εκπροσωπεί περίπου 230.000 εργαζομένους σε τρένα και λεωφορεία, επιδιώκει αύξηση 12% για τα μέλη της.

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News