Κόσμος Κυριακή 21/05/2023, 14:48
ΚΟΣΜΟΣ

Βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα αναμένει «πολύ σύντομα» ο Biden

Βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα αναμένει «πολύ σύντομα» ο Biden

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι αναμένει ότι οι σχέσεις με την Κίνα θα βελτιωθούν «πολύ σύντομα». Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία, ο Biden δήλωσε ότι η κίνηση των ΗΠΑ να καταρρίψουν ένα «ανόητο αερόστατο» υπονόμευσε την καλή θέληση που δημιουργήθηκε από τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping τον περασμένο Νοέμβριο. 

«Νομίζω ότι θα δείτε ότι θα αρχίσουν να αναθερμαίνονται οι σχέσεις μας πολύ σύντομα», δήλωσε ο Biden την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει αν θα άρει τις κυρώσεις κατά του Κινέζου υπουργού Άμυνας Li Shangfu, τον οποίο ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin επιδιώκει να συναντήσει σε μια εκδήλωση τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη. 

Ο Biden έχει δηλώσει προηγουμένως ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον Xi και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι δύο τους θα προγραμματίσουν μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία, χωρίς όμως να την προσδιορίσει χρονικά. 

Ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να εμπλέκεται με την Κίνα σε πολλαπλά μέτωπα μετά την αύξηση των εντάσεων νωρίτερα φέτος και την πρόκληση διακοπής των επικοινωνιών.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan συναντήθηκε με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Wang Yi στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Wang Wentao την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συναντηθεί τόσο με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo στην Ουάσινγκτον όσο και με την εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Katherine Tai στο Ντιτρόιτ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές ήθελαν να ξεπεράσουν το επεισόδιο με το φερόμενο ως κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που διέσχισε τις ΗΠΑ πριν καταρριφθεί από τον αμερικανικό στρατό στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνησή του αντέδρασε στους δημοσιογράφους που ρωτούσαν για τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό της Αμερικής με την Κίνα στην περιοχή.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η αντίληψη ότι με κάποιο τρόπο η ΛΔΚ κάθεται εκεί ευτυχισμένη και άνετη με την κατάσταση είναι μια βολική αφήγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα με κανέναν τρόπο», δήλωσε ο Sullivan στους δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς την Ιαπωνία.

Πρόσθεσε ότι οι χώρες της περιοχής δεν έχουν καμία αμφιβολία για τη διαρκή δέσμευση των ΗΠΑ. Ο Biden προσκάλεσε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Anthony Albanese στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη και θα φιλοξενήσει τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Παπούα Νέας Γουινέας, στον Λευκό Οίκο αργότερα φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία 375 εκατ. δολαρίων

G7: Κυρώσεις στη Ρωσία, πιέσεις στην Κίνα

G7 για Κίνα: Αποδέσμευση χωρίς αποσύνδεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News